Burgemeester en wethouder Cultuur brengen eerste stemmen uit voor korenmolen De Lelie

De korenmolen De Lelie in Puttershoek maakt kans op de Molenprijs 2019. De molen doet met twee andere molens mee aan de landelijke wedstrijd die de Vereniging De Hollandsche Molen elk jaar samen met de BankGiro Loterij organiseert. De hoofdprijs is ditmaal een bedrag van € 75.000. De molen die bij een verkiezing via internet (www.molenprijs.nl) de meeste stemmen weet te trekken, wint de prijs.

Burgemeester Govert Veldhuijzen van de gemeente Hoeksche Waard en wethouder Harry van Waveren (o.a. Cultuur, Erfgoed en Monumenten) brachten vandaag, woensdag 11 september, bij de molen aan de Molendijk in Puttershoek als eersten hun stem uit op De Lelie. Bij de regionale opening van de wedstrijd was ook de directeur van de Vereniging De Hollandsche Molen, Nicole Bakker, aanwezig. De strijd om de Molenprijs 2019 duurt tot 1 oktober.

De Stichting Molens Hoeksche Waard, eigenares van molen De Lelie, dingt graag mee voor de Molenprijs 2019 om binnenkort het restauratieplan voor enkele historische onderdelen van deze molen te kunnen uitvoeren. Achter en onder de molen zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, waarmee in het verleden op windstille dagen de molen werd aangedreven. Beide ruimtes verkeren in slechte staat en moeten dringend worden opgeknapt. Het totale plan kost € 93.000. Met de winst van de Molenprijs zou het grootste deel van de kosten al zijn gedekt.

Aan de strijd om de Molenprijs kan iedereen van 18 jaar en ouder meedoen door via de website molenprijs.nl zijn/haar stem uit te brengen. Wie heeft gestemd, wordt direct daarna gevraagd om die stem te bevestigen. Wanneer dat is gebeurd, telt deze stem mee voor de strijd om de hoofdprijs. Onder de deelnemers verloot de organisatie een luxe molenarrangement ter waarde van € 450. Iedere stem is ook voor de deelnemende molens geld waard. Voor elke stem die op haar molen is uitgebracht ontvangt de betreffende molenstichting 1 Euro.

In de komende drie weken gaat een grote groep vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard intensief actie voeren om via www.molenprijs.nl/delelie zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor de molen in Puttershoek, die dateert uit het jaar 1836. Met spandoeken aan de wieken van de eigen molens en op tal van andere plaatsen in de gemeente wordt de aandacht gevestigd op de Molenprijs. Bij verschillende publieksevenementen zullen medewerkers van de actie de bezoekers vragen hun e-mail adres in te vullen op stemkaarten. Tijdens de actieperiode worden ook huis-aan-huis in de Hoeksche Waard flyers over de plannen met De Lelie verspreid om stemmen voor deze molen te werven.

Per e-mail adres mag één stem worden uitgebracht. Wie meer e-mailadressen heeft, kan ook meerdere stemmen uitbrengen. Hoe meer stemmen hoe beter. Voor de acties in de Hoeksche Waard heeft de regionale molenstichting inmiddels de medewerking van een groot aantal organisaties toegezegd gekregen. Onder andere wordt iedereen gevraagd om binnen zijn contacten en netwerken de oproep tot stemmen verder te verspreiden.