19e-eeuwse schilder W.B. Tholen krijgt grote expositie in Parijs en Dordrecht

PARIJS (FR) / DORDRECHT (NL) – Met 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen van de impressionistische kunstenaar Willem Bastiaan Tholen is het een unieke tentoonstelling. Zelden zijn zoveel werken van de schilder bij elkaar te zien. Zaterdag 21 september opent de expositie in de Fondation Custodia in Parijs, vanaf 9 februari volgend jaar is deze in het Dordrechts Museum te zien met als titel Een gelukkige natuur.

De tentoonstelling is het resultaat van een internationale samenwerking tussen Fondation Custodia en het Dordrechts Museum. Een ruime meerderheid van de kunstwerken komt uit particuliere verzamelingen en is zelden door het publiek te bewonderen.

Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 – Den Haag, 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd en was tijdens zijn leven al erg succesvol. Hij won diverse prijzen en zijn kunst werd verkocht over de hele wereld.

Tholen werd na zijn leven vooral zeer geliefd en gewild bij verzamelaars en kunstliefhebbers. Het is nu tijd om een groter publiek kennis te laten maken met de prachtige werken van Tholen.

Tholen durft álles aan!

Wie Tholens kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Stadjes aan de Zuiderzee, velden en duinen. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan’.

Naast landschappen zijn in de tentoonstelling vooral stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten te zien. Onderwerpen die andere schilders rond 1900 vaak links lieten liggen. Tholen was een eigenzinnig schilder met scherp oog voor detail.

Ode aan het Hollandse leven

Tholens werk is een ode aan het Hollandse landschap, maar misschien nog wel meer een ode aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid weet Tholen keer op keer iets bijzonders te maken. Geschilderd met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.

Nieuw boek

 Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met een uitgebreid overzicht van zijn werk. Voor het eerst verschijnt er een publicatie die recht doet aan Tholens enorme veelzijdigheid en hem plaatst in zijn artistieke omgeving. Zo onderhield hij contact met talloze kunstenaars, onder wie George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Veth en Paul Arntzenius. In essays wordt o.a. aandacht besteed aan de invloed van Haagse Schoolkunstenaar Constant Gabriël en zijn vriendschap met studiegenoot Willem Witsen.