Heerjansdam gastheer open water zwemmen: ‘Cadeautje van de zwembond’

Heerjansdam is een klein dorpje met nog geen 4 duizend inwoners. Toch was deze plaats dit weekend het middelpunt van het Open Nederlands Kampioenschap Open Water Zwemmen. “Ik vind het wel uniek”, zegt Fer Versteeg van de organisatie.

Het dorp heeft een aardige geschiedenis met deze tak van zwemsport. Al vijftien jaar wordt de Heerjansdam Challenge georganiseerd, een zwemwedstrijd in het open water.

Cadeautje

Maar omdat vorig jaar op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos blauwalg werd geconstateerd, mocht Heerjansdam ineens het ONK Open Water Zwemmen voor zijn rekening nemen. “Dat was een cadeautje van de zwembond”, zegt Versteeg.

“Het clubgebouw, een ijsbaan en prachtig water”, somt Versteeg op. Redenen voor de KNZB, de zwembond, om het ONK Open Water Zwemmen voor twee jaar toe te kennen aan Heerjansdam. “Het zijn ideale omstandigheden om dit evenement te mogen organiseren”, stelt Versteeg.

De organisatie van het ONK registreerde dit weekend 586 inschrijvingen. Met olympisch kampioenen als Ferry Weertman en Maarten van der Weijden is Nederland een grote naam in het open water zwemmen.

Qua breedtesport viel de populariteit bij open water zwemmen tegen, erkent Jeroen Dellebeke, programmacoördinator van de KNZB. “We hebben echt wel een dip gehad, waarbij we deelnemersaantallen zagen teruglopen.”

Maar er is dit jaar meer aandacht voor het open water zwemmen gekomen, zegt Dellebeke over deze ‘familiesport’. “Elke organisatie heeft tot nu toe meer deelnemers dan vorig jaar.”

Bron: RTV Rijnmond