Documentaire Goede Buren met paneldiscussie over eenzaamheid in Theater het Kruispunt

De veelgeprezen film Goede Buren is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden in de Rotterdamse wijk IJsselmonde, en is op woensdag 2 oktober te zien in Theater het Kruispunt. Na de film vindt er een paneldiscussie plaats over eenzaamheid, met o.a. wethouder Reshma Roopram. De film wordt vertoond in het kader van de Kom Erbij Week (de week tegen de eenzaamheid) en is gratis toegankelijk.

 

Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor. Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.
Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?

 

Paneldiscussie
Direct de film vindt er in de theaterzaal een paneldiscussie plaats. Goede Buren is geen film die zegt hoe het moet, wat goed of fout is, maar is een film die vragen stelt en uitnodigt tot discussie. Tijdens de paneldiscussie met wethouder Reshma Roopram (Zorg & Welzijn, Jeugd en Volksgezondheid), een professional uit het werkveld en een ervaringsdeskundige worden thema’s als ouder worden, het taboe op eenzaamheid, de grens tussen vrijwillige en professionele inzet en de aanpak van eenzaamheid in de wijk besproken. Met als doel nieuwe ideeën bedenken, samenwerkingen smeden, kennis en ervaringen uitwisselen, doelen stellen en aanbevelingen doen. Ook het publiek de zaal mag meepraten en vragen stellen.
Na de paneldiscussie is er de mogelijkheid om nog even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Deze middag is een initiatief van de Bibliotheek AanZet, Kijk op Welzijn en Theater het Kruispunt.

 

Goede Buren wordt vertoond op woensdag 2 oktober in Theater het Kruispunt in Barendrecht. Deze film en paneldiscussie zijn gratis toegankelijk, maar reserveren is verplicht. Reserveren kan via www.theaterhetkruispunt.nl/goedeburen of via 0180-615958.