Connexxion introduceert barcode als vervoerbewijs in de bus

Vanaf 1 september kunnen reizigers in Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee een barcode als vervoerbewijs gebruiken in de bussen van Connexxion. Alle bussen in Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee zijn uitgerust met een nieuwe barcodescanner. Reizigers kunnen deze scanner gebruiken om in- en uit te checken.
Barcodes, ook wel bekend als streepjescodes, vind je overal. Ze staan op een bioscoopkaartje, op je boardingpass en op je boodschappen. Bijna alle winkels, evenementen en attracties accepteren barcodes. Uiteraard gaat het openbaar vervoer daar ook in mee. Reizigers die een los kaartje kopen in de bus, checken voortaan in- en uit met de barcode op dat kaartje. Zo wordt overstappen met een los kaartje makkelijker: de barcodescanner controleert of het kaartje op het moment van reizen geldig is.
De reiziger heeft steeds meer behoefte aan integratie van alle vervoerdiensten. Naast bus, tram, metro en trein moet het steeds makkelijker worden om bijvoorbeeld een (OV) deel-fiets, deelauto of taxi te gebruiken. Een ticket met barcode voor alle vervoermiddelen maakt deze ‘mobility as a service’ mogelijk. Met barcodescanners in de bussen zet Connexxion nu een belangrijke stap om ook het openbaar vervoer in Zeeland toegankelijker te maken. Op deze manier kunnen we ook de dienstregeling steeds aanpassen aan de wens van de reiziger, omdat we weten waar mensen in- en uitchecken.
Barcode op losse tickets
Vanaf 1 september wordt de barcode gebruikt op losse tickets in Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Reizigers kopen een kaartje bij de chauffeur en betalen met pinpas of creditcard. Op het moment van aankoop bij de chauffeur is het kaartje direct ingecheckt. Bij het verlaten van de bus checken zij uit door de barcode onder de scanner te houden. Bij een overstap naar een volgende bus kan worden ingecheckt met de barcode.
De volgende stap is de online verkoop van tickets met een barcode in de webshop. Dit kaartje kan worden geprint of worden getoond op een smartphone. In de bus controleert de barcodescanner of de barcode op het moment van reizen geldig is. Zo wordt het reizen met het OV steeds eenvoudiger.