“Stroom van andermans dak” gestart

Het Postcoderoosproject Vierwiekenplein is nu officieel gestart. De daarvoor opgerichte Coöperatie besloot in de eerste ledenvergadering voor de aanleg van ruim 280 zonnepanelen op dakruimte van HW-Wonen aan het Vierwiekenplein. Deze ruimte wordt door omwonenden in dezelfde of aangrenzende postcode gehuurd.
Het initiatief voor dit project komt van “HoekscheWaardDuurzaam” dat ook in Numansdorp een soortgelijk project van de grond wil krijgen en daarna op meerdere plaatsen in de gemeente wil realiseren. Als de installatie in de herfst gereed zal zijn, wordt per jaar een kleine 70.000 Kwh opgewekt. Schoon, stil en onzichtbaar. In de coöperatie werken ruim 30 deelnemers samen, die allemaal een aandeel in de opbrengst hebben.
Deelnemers ontvangen net als bij particuliere aanleg de btw terug, de energiebelasting komt terug via de energieleveranciers van de leden en de opbrengst van de verkochte stroom wordt na aftrek van de kosten over de leden verdeeld. “Ik ben blij dat deze stap nu gerealiseerd is.
Het is een voorbeeld hoe mensen samenwerkend met elkaar de veranderingen op energiegebied oppakken”, aldus bestuursvoorzitter John Stuurman. Het voordeel van deze werkwijze is dat mensen die geen of onvoldoende zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen, toch hun eigen stroomopwekking tot bijna nul op de meter kunnen verwezenlijken.
Met het gebruik van de dakruimten in de Waard valt veel energie op te wekken, zonder dat we het (nationaal) landschap aantasten. De opgewekte stroom zal worden verkocht aan OM Energie, de lokale energiemaatschappij.