Platanen herstellen zich weer van bladschimmel

Het leverde de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior meerdere verontruste telefoontjes op: Het bladverlies van flink wat platanen in de maand juni, maar inmiddels zijn de bomen aan een ‘inhaalslag’ begonnen en komen ze weer beter in het blad te zitten. Voor paniek is dan ook geen reden.

Het plotselinge bladverlies heeft te maken met de aantasting door een schimmel, die vooral de kop op lijkt te steken als het voorjaar grotendeels kouder verloopt dan normaal en er flink wat regen naar beneden komt. Tijdens de extreem warme zomer van 2018, toen er ook in de maand mei al vaak hoge temperaturen waren te noteren, was het bladverlies van de platanen ook een stuk minder dan dit jaar het geval is. De officiële naam voor de schimmelaantasting is de bladvlekkenziekte (Discula nervisequa). Doordat de maand mei dit jaar veel kouder was dan verleden jaar en ook kouder dan normaal, heeft de schimmel mogelijk iets meer grip op de bomen gekregen. Meestal herstellen de platanen zich in de loop van de zomer, zeker als er een aantal dagen of weken met hoge temperaturen voorbij komen. Infectie vind plaats via sporen die afkomstig zijn van afgevallen blad. Aantasting kan ook vanuit de takken ontstaan. Schimmel overwintert op afgevallen bladeren en in aangetaste takken. Bij herhaalde aantasting kan bij zwakkere bomen een verminderde conditie optreden. Dit zijn in de meeste gevallen overigens bomen die regelmatig sterk gesnoeid worden. Om de schimmel minder kans te geven is er een simpele remedie: Het afgevallen blad in de late herfst of winter opruimen. Hierdoor heeft de schimmel in het vroege voorjaar aanzienlijk minder kans zich te verspreiden.