Negatief zwemadvies voor strandje Westmaas vanwege blauwalg

In het water van de Binnenmaas bij het strandje van Westmaas is blauwalg aangetroffen. De Omgevingsdienst heeft een negatief zwemadvies afgegeven. Zwemmen in water met blauwalg kan huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). NB: er geldt geen negatief zwemadvies voor het strandje in Mijnsheerenland. Ook bij andere officiële (natuurwater) zwemlocaties in de Hoeksche Waard kunt u gewoon gaan zwemmen. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalg, laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn. Het water wordt wekelijks gecontroleerd, daarom kan het advies elke week verschillen. De kwaliteit van het water wordt namelijk onder andere beïnvloed door de buitentemperatuur, windrichting en windsnelheid, maar ook de aanwezigheid van waterplanten. Op de website www.zwemwater.nl kunt u de actuele stand van zaken controleren. Op een kaartje kunt u zien of er voor een bepaalde locatie een negatief zwemadvies is afgegeven. Ook leest u op deze website meer over eventuele gezondheidsrisico’s die u loopt als u zwemt in natuurwater.