Eerlijk over je ID, daar kom je verder mee

De Rijkdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een campagne gestart om jongeren bewust te maken van de verschillende vormen en consequenties van ID-fraude.

Zowel in Nederland als in het buitenland wordt er een groot vertrouwen en veel waarde gehecht aan het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart. Een onschuldige handeling kan de betrouwbaarheid van deze documenten in twijfel brengen.

Een ID lenen, uitlenen of vervalsen lijkt onschuldig. Echter pleeg je identiteitsfraude en dit heeft vervelende gevolgen.  Voor het vervalsen van een ID-kaart krijg je een fikse boete. Reizen buiten Europa is bij het (uit)lenen van een ID-kaart niet meer mogelijk. Je raakt namelijk voor twee jaar je paspoort kwijt.

Eerlijk over je ID, daar kom je verder mee. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op www.eerlijkoverjeid.nl.