Droomdag speciaal voor jonge gezinnen met ernstig of langdurig zieke ouder

Doorkomst comité Roparun Oud-Beijerland bezoekt Stichting Droomdag

Een delegatie van het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland was door Stichting Droomdag uitgenodigd om op zaterdag 29 juni op de achtergrond mee te kijken met een Droomdag voor 19 jonge gezinnen waarvan één van de ouders ernstig of langdurig ziek is. Het was een onvergetelijke ervaring die, ondanks de extreme warmte, voor emotionele kippenvelmomenten zorgde.

Op uitnodiging van de stichting reisden Jan Hakvoort, Hugo en Cobi Crucq zaterdagmorgen vroeg af naar de Eemhof in Zeewolde om op de achtergrond te zien wat een Droomdag is en wat het doet met de gezinnen. “Het was erg indrukwekkend; je ziet jonge gezinnen, met vaak nog kleine kinderen, arriveren met een beetje spanning op het gezicht voor wat hen te wachten staat. Deze gezinnen hebben vaak al zoveel ellende meegemaakt en hun toekomst samen is erg onzeker.” Het motto van Stichting Droomdag is: “Herinneringen maken voor het leven”.

Het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland had vanwege de mooie en feestelijke doorkomst in 2018, een derde prijs gewonnen, een geldbedrag van € 12.500,–. Dit bedrag moest besteed worden aan (plaatselijke) initiatieven die passen bij de doelstellingen van de Roparun, steun aan palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het Doorkomstcomité koos, na toestemming van de Stichting Roparun, voor de Stichting Droomdag. Op 29 juni heeft het Doorkomstcomite kunnen constateren dat deze prijs een geweldige bestemming gevonden heeft.

Anneke Deijs, directeur van de stichting: “we zetten dit bedrag apart speciaal voor gezinnen uit de Hoeksche Waard. Het eerste gezin uit Oud-Beijerland heeft zich afgelopen week aangemeld. We hopen dan ook dat, als er nog meer gezinnen zijn die in aanmerking komen, zich aanmelden of aangemeld worden door anderen.”

Een zieke ouder heeft een grote impact op het (jonge) gezin. Andere gezinsleden hebben vaak mantelzorgtaken. Op een Droomdag nemen twee vrijwilligers van de stichting alle zorgtaken over en mag iedereen volop en onbezorgd genieten van elkaar. Hun Droomdag bestaat uit leuke, spannende en onverwachte activiteiten, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van het gezin.

Gezamenlijke Droomdag en individuele Droomdag

Na de warme ontvangst op de rode loper, de persoonlijke kennismaking met de twee vrijwilligers per gezin die alles voor hen regelden die dag, en de koffie of limonade met

gebak, ontspanden ze. Het speciale programma dat voor ieder gezin apart was gemaakt kon beginnen. Het werd voor alle gezinnen een dag vol van verrassingen en verwenmomenten. “We hebben stoere en spannende activiteiten gezien, maar er liepen ook hele lieve, schattige prinsesjes rond of ze werden rondgereden. Het was bijzonder om te ervaren dat een grote groep vrijwilligers met zoveel warmte, liefde en toewijding de gezinnen in de watten legde. Maar er waren ook motoragenten die in vol ornaat, op vrijwillige basis zich beschikbaar stelden voor activiteiten. “

Tijdens zo’n dag worden er, indien nodig, extra rustmomenten ingebouwd. De dag is volledig verzorgd met eten en drinken. De Droomdag-vrijwilligersleggen alles vast op foto en film, zodat tastbare en waardevolle herinneringen worden gemaakt.

Intakegesprek

Het programma voor een Droomdag wordt samengesteld aan de hand van het intakegesprek dat eerder heeft plaats gevonden. Tijdens dit telefonische gesprek, vaak ook via FaceTime of Skype, proberen de vrijwilligers te achterhalen wat nog onvervulde dromen zijn van het gezin, waar hun interesse en belangstelling naar uit gaat, wat de kinderen leuk vinden en wat de fysieke mogelijkheden van de zieke ouder zijn. Ieder gezin krijgt op die manier een individueel dagprogramma op maat, incl. een lunch, een feestelijke afsluiting en een diner.

“Het kan voorkomen dat de conditie van de zieke ouder zodanig is dat deelname aan een Droomdag op de Eemhof een te grote belasting is. In zo’n situatie organiseren we een individuele Droomdag, meestal dan vanuit de thuissituatie. Maar het concept blijft hetzelfde want ook zo’n gezin heeft er recht op om herinneringen te maken voor het leven.”

Stichting Droomdag

Het doel van Stichting Droomdag is het verzorgen van een onvergetelijke, onbezorgde (te) gekke dag voor gezinnen waarvan een ouder langdurig of ernstig ziek is. De dromen van het gezin staan hierbij centraal, waarbij rekening wordt gehouden met de fysieke mogelijkheden van de gezinsleden. Het jongste kind van het gezin moet onder de 16 jaar zijn.

Oprichtster van de Stichting Droomdag, Mary van Dueren-van der Meer, kreeg zelf in 2004 de diagnose borstkanker; ze was toen 35 weken zwanger van haar derde kindje. Ondanks de goede vooruitzichten bleek alle hoop 3 jaar later verloren. Haar ziekte, operaties, de intensieve behandelingen, enz. hadden een grote impact op haar gezin met 3 jonge kinderen. Daarbij kwam dan ook nog eens de angst van de kinderen hoe lang ze hun moeder nog bij zich zouden hebben. Er bestond toen nog geen organisatie die een mooie onvergetelijke droomdag organiseerde voor gezinnen zoals Mary. Dat was voor haar de aanleiding om Stichting Droomdag op te richten.

Helaas is Mary in 2015 op 51-jarige leeftijd overleden.

De Stichting wil een zo compleet mogelijke Droomdag organiseren. Organisatie en financiën zijn volledig in handen van de stichting zodat het gezin optimaal met en van elkaar kan genieten.

Oproep voor aanmelding van een Droomdag

Het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland hoopt van harte dat de Droomdagen die dankzij deze gift gerealiseerd kunnen worden, terecht komen bij gezinnen in de Hoeksche Waard. Via de website www.stichtingdroomdag.nl kunt u uw gezin of een gezin dat u kent, aanmelden. Het Doorkomstcomité roept inwoners van de Hoeksche Waard op om niet te bescheiden te zijn om zo’n aanvraag in te dienen.

Doorkomst 2019

De Doorkomst van de Roparun was ook dit jaar weer een groot succes in Oud-Beijerland. Een lang lint met festiviteiten begeleidde de teams door Oud-Beijerland, vanaf het begin bij de locatie Schep t/m het ‘Uitzwaaipunt” aan de Beukelszstraat. Deze locatie was nieuw evenals de locatie op de Scheepmakershaven. Bij de locatie Schep, waar alle activiteiten gesponsord worden door de Schep Groep had ook de brandweer weer alles uit de kast gehaald voor een groots onthaal.

Het Doorkomstcomité kijkt met een voldaan gevoel terug op deze dag. Nu is het afwachten of de teams en de jury van de Roparun er net zo over denken. Alhoewel het niet het primaire doel is van het Doorkomst comité om een prijs te winnen, is het wel een mooie waardering. Het allermooiste is echter dat je als organiserend comité weer iets terug kunt geven. Zo komen de doelstellingen van Stichting Droomdag , “Herinneringen maken voor het leven” en van de Stichting Roparun , “Leven toevoegen aan dagen waar geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven”, mooi bij elkaar.