Column; kopen, kopen, kopen

Dit is geen leuk verhaal over ‘kopen, kopen, kopen’, maar een serieuze

Kopen, kopen, kopen komt met grote regelmaat voort uit ontevredenheid. Met de aankoop van dat bepaalde item wil je iets veranderen. Je bent niet tevreden met je garderobe, er moet iets worden aangepast aan het interieur of er moet hóógnodig iets verbeterd of eens vernieuwd worden in de keuken. En dat is allemaal prima natuurlijk. Totdat je merkt dat je huis helemaal vol staat met ‘probleemoplossende spullen’ en je eigenlijk nóg niet tevreden bent.

Want.. soms gaat dat ‘kopen, kopen, kopen’ stiekem om iets heeeeeeel anders. Ontevredenheid die voorbijgaat aan de praktische zaken, maar een andere diepere oorzaak heeft.

* Je had een vervelende dag en gaat online shoppen. * Ontevreden met je figuur koop je toch maar wéér nieuwe kleding om dat te verdoezelen. * Omdat je gezonder wilt eten sla je alweer een nieuwe voorraad alternatieve voeding in. * Voor de 5e keer dit jaar verf je de woonkamermuur… maar eigenlijk wil je verhuizen, tja…

Allemaal niet handig voor jouw portemonnee, niet voor ‘ons milieu’ en echt niet functioneel voor die hoeveelheid spullen thuis. Want hoe vaak koop je nu werkelijk iets dat je écht écht nodig hebt? Iets dat je ook écht met regelmaat gaat gebruiken? Want hoe vaak is het omdat het ‘aaaah zóó leuk’ is, of omdat je denkt dat je huis dan gezelliger wordt, of omdat je hoopt dat ‘dit ding jouw leven werkelijk waar serieus zal veranderen’… Tja, zo komt dus vrijwel ongemerkt je huis vol te staan met spullen die je hadden moeten ‘redden’ van de sleur, de ontevredenheid of andere nare gevoelens.

Goed, het kan ook anders. Het zijn niet de gemakkelijkste overpeinzingen maar het gaat je wel enorm helpen wanneer je hierin flink eerlijk kunt zijn naar jezelf. Bedenk voordat je naar de winkel gaat wat je écht nodig hebt… kun je deze aankoop wellicht nog uitstellen?

Stel, je wilt graag met sporten beginnen. Kan dat ook in die oude broek, totdat blijkt dat dit een blijvende hobby is? Is er een mogelijkheid om een broek te lenen van iemand? Kun je ‘m wellicht tweedehands aanschaffen (dat scheelt jou al geld én spullen in de wereld). En dat geldt niet alleen voor sportbroeken natuurlijk.

Ga er eens goed voor zitten, waarom en waarmee ben je ontevreden? Wat is er nu niet goed aan jouw leven? En, los dat op. Tja zo simpel is het natuurlijk niet, dat snap ik ook wel. Het is vaak veel gemakkelijker maar weer iets te kopen dan met die ‘moeilijke zaken’ aan de slag te gaan. Maar waarschijnlijk is het uiteindelijk goedkoper om daarover eens met iemand te praten wanneer je er zelf niet uitkomt, dan in dat vicieuze cirkeltje te blijven ronddarren. Daar wordt je pas echt niet gelukkig van. En dát! lieve mensen is nu juist de hele bedoeling van alles, dat je GELUKKIG bent. Je kan best blij zijn met een nieuwe broek hoor, maar ik neem zomaar aan dat je zelf ook wel door hebt dat je van alleen maar ‘kopen, kopen, kopen’ niet extreem gelukkig gaat worden. Dat dus… Verder lezen over de milieu-impact van spullen. https://babetteporcelijn.com/ hier vind je ook een app waarbij je je eigen impact kunt uitrekenen en tips ontvangt.

Maddy-Devi Homburg uit Heinenoord
[catlink volgende=”Volgende column” vorige=”Vorige column”]