Au, dat prikt!

Brandnetels in onze tuin vinden we, denk ik, allemaal vervelend. Ze prikken en zijn zeker wanneer ze groter worden niet echt mooi in je tuin. Althans, ik vind die dikke rand brandnetels bij mijn sloot verre van charmant… Maar, wist je dat dit onkruid ook heel nuttig is? Veelzijdig. Nou ik niet, tot ik me in het nut van de brandnetel ging verdiepen omdat ik graag alles uit onze tuin (her-) gebruik.

Brandnetels in je tuin geven aan dat de grond rijk is. Rijk? Ja, aan de bodemstoffen fosfaat en stikstof. Omdat de brandnetel daar graag veel van heeft is deze ongenode gast dus nog veeleisend ook. Handig om te weten; op die brandnetel plek heb ik dus mijn moestuin aangelegd!

Brandnetels zijn naast een bodemindicator ook heel goed voor allerlei dieren.

Insecten, vogels, vlinders en lieveheersbeestjes hebben baat bij de brandnetel.

Hoe vraag je je af? Nou, bladluizen zijn dol op brandnetels. Ook weer handig voor je moestuin, maar die bladluizen zijn ook nuttige voeding voor insecten en vogels. Rupsen van diverse vlinders voeden zich hoofdzakelijk met brandnetels als deze in de buurt zijn. Bij afwezigheid van brandnetels verorberen ze beslist één van je favoriete tuinplanten, en dat heb ik nou liever niet.

Ik had wel van brandnetelthee gehoord, maar om alleen thee te zetten van die vele vele brandnetels in mijn tuin? Dus ik ben gaan zoeken: wat kun je er nog meer mee?

Trek je handschoenen maar aan.

Je kunt jonge brandnetelbladeren gebruiken in je thee, soep of salade. Voor lekkere recepten zie bijgesloten links.

Maar zelfs met deze drie lekkere oplossingen kwam ik er nog niet met de hoeveelheid brandnetels in onze tuin. De makkelijke en snelle oplossing om van alle overige brandnetels mest te maken kwam dus als geroepen. Je plukt de blaadjes, kneust ze, legt ze in een schone bak, legt daar weer stenen op, en vult de bak met water, plaats deze vervolgens in de zon maar ver weg van huis (vanwege de stank) en laat deze 3 weken staan. Tadaa; meststof. Ik dien het toe met 1 deel meststof op 10 delen water en giet dat bij de plantjes.

Tja, en wat dán nog overblijft, hup op de composthoop. Waarschijnlijk heb je zo genoeg nuttige alternatieve acties voor jouw ongenode maar nuttige gasten!

Columnist Marin Cromberge – Van den Akker

Links
https://weckenonline.eu/recepten/brandnetelthee-maken/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/137998-zelf-brandnetelthee-maken.html https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/wilde-brandnetelsoep/
http://www.kruidenkorf.nl/kruidenblog/kruidenblogarchief/71-brandnetel-in-de-keuken
https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/april/zelf-brandnetelgier-maken/
[catlink volgende=”Volgende column” vorige=”Vorige column”]