Gemeente geeft Jongekrijg+Maasbouw opdracht nieuwe Multifunctionele Accommodatie Boezem & Co te bouwen

In Oud-Beijerland aan de Boezemsingel (locatie kinderboerderij De Boezemvriend en speeltuinvereniging Speelvlucht) komt de nieuwe multifunctionele accommodatie Boezem & Co. Deze accommodatie wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat er zoveel mogelijk met bestaande materialen wordt gebouwd. Denk aan spijkerbroeken voor de isolatie en balken uit een sloopcomplex voor de constructie. Vandaag hebben wethouder Piet van Leenen (Ruimtelijke ordening en ontwikkeling) en Landre Schrijver (Jongekrijg+Maasbouw) de overeenkomst getekend voor de bouw, waarmee na de zomer gestart wordt. “Met deze nieuwe accommodatie creëren we een groene en duurzame ontmoetingsplek, waar iedereen welkom is en mee kan doen (een inclusieve samenleving) . En daar ben ik trots op.”, aldus wethouder Van Leenen. “Met de bouw van deze accommodatie gaan we als aannemer nieuwe uitdagingen aan. Bijvoorbeeld als het gaat om de beschikbaarheid en vindbaarheid van circulaire materialen. Dit is nog niet optimaal, maar het is ons wel gelukt. We hebben kwalitatief goede gebruikte materiaal kunnen vinden.”, aldus Landre Schrijver. “Oh, en uiteraard werken we tijdens de bouw zo veel mogelijk samen met lokale partijen. Het getuigt niet van duurzaamheid om daar aan voorbij te gaan.” Kinderboerderij De Boezemvriend (in de wijk Croonenburgh in Oud-Beijerland) en het gebied eromheen worden toekomstbestendig gemaakt, zodat inwoners er nog jaren plezier van kunnen hebben. Hiervoor wordt verenigingsgebouw ‘De Boezem’ in de speeltuin gesloopt. Daarvoor in de plaats komt de nieuwe multifunctionele accommodatie ‘Boezem & Co’ op het terrein van de kinderboerderij. De naam van het nieuwe gebouw is vorig jaar bedacht door Timo Aldus uit groep 8 van basisschool Keuchenius. Hij won de prijsvraag die onder 14 scholen was uitgeschreven. Meerdere organisaties krijgen een plek in het nieuwe gebouw. Naast de verenigingen die nu gebruikmaken van De Boezem, biedt deze locatie straks ook ruimte en onderdak aan andere organisaties: aan de dagbesteding van Gemiva en Pameijer, waarvan in totaal 8 cliënten in en om de kinderboerderij en het gebouw komen helpen,  aan Kivido, die er een buitenschoolse opvang voor maximaal 20 kinderen in creëert. De ruimtewordt overigens gedeeld met een peutergroep van Spelenderwijs. Bij Spelenderwijs komen maximaal 16 kinderen een ochtend spelen;,  aan het Odensehuis met een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun partner. Naast deze organisaties kunnen bezoekers van de kinderboerderij en speeltuin in het                      gebouw terecht voor een kop koffie of thee. De afgelopen maanden hebben er al diverse voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden. Spijkerbroeken zijn verzameld om isolatie van te maken. En houten balken zijn uit sloopwoningen in Puttershoek gehaald en schoongemaakt door medewerkers van HW werkt!. Ze worden gebruikt in het nieuwe gebouw. Bekijk hier het eerste filmpje over de voorbereidingen. Ook op de bouwlocatie zelf, bij de kinderboerderij, is al veel werk verzet. Zo is de konijnenflat verwijderd en de eendenvijver gedempt. De dieren zijn op andere locaties goed opgevangen. Het slib dat uit de vijver gehaald is, wordt op een later moment gebruikt voor de verdere ophoging van de buitenruimte. Het fietspad bij de kinderboerderij wordt omgelegd. Zodat de speeltuin en de kinderboerderij met elkaar verbonden worden. De eerste fase van deze werkzaamheden wordt voor de zomer uitgevoerd. Ter voorbereiding hierop zijn 16 bomen weggehaald voor het broedseizoen, dit om nestelen te voorkomen. Het hout van de bomen wordt hergebruikt en bij de herinrichting van de openbare ruimte worden er nieuwe bomen terug geplant. Als het nieuwe fietspad in gebruik is genomen, wordt het huidige fietspad verwijderd.