250 miljoen kinderen gaan iedere dag naar school zonder pen en papier en dit is waarom

In de YouTube serie “Correctbook Diary” is te zien hoe de 25-jarige Rotterdammer Sam van Tol met zijn bedrijf Correctbook analfabetisme tegengaat in Rwanda. Het prijswinnende sociale bedrijf wil een duurzame oplossing voor het tekort aan pen en papier in derdewereldlanden: uitwisbare notitieboeken. Notitieboeken die je vaker kunt gebruiken dan één keer. De serie laat de schokkende waarheid zien van het tekort aan pen en papier. “Een gebouw blijft 40 jaar staan, een schrift is na een maand op” aldus oprichter Sam. Vijf jaar geleden, op een vakantie in Zuid-Afrika, ondervond Sam de problemen van analfabetisme. Op de schooltjes die hij bezocht, was nauwelijks pen en papier aanwezig. Of helemaal nat en verfrommeld. Eenmaal thuis kon hij het gebrek van schoolmateriaal niet loslaten. 250 miljoen kinderen gaan iedere dag naar school zonder pen en papier. Sam ontwikkelde een notitieboek dat eindeloos meegaat. Hij richtte de sociale onderneming “Correctbook” op in 2014. Niet alleen om analfabetisme tegen te gaan, maar ook om het probleem van analfabetisme onder de aandacht te brengen. “Analfabetisme is onderbelicht. Bijna 1 miljard mensen boven de 15 jaar zijn analfabeet. Zij kunnen niet lezen en schrijven. Dit probleem verdient veel meer aandacht. Leren lezen en schrijven is immers de start van iemands persoonlijke ontwikkeling”, aldus Sam. Het concept van Correctbook is heel simpel. Correctbook verkoopt haar schrijfmateriaal in Europa (www.correctbook.nl) en met een deel van de omzet gaat hetzelfde schrijfmateriaal naar ontwikkelingsgebieden. In de YouTube serie Correctbook Diary reist Sam af naar Rwanda om een van de projecten van Correctbook te bezoeken. Op de scholen is inderdaad nauwelijks schrijfwaar te vinden. Kinderen zitten soms wel met tientallen kinderen op de grond in de klas. Toch laat de serie geen zielig beeld zien. De kinderen zijn vrolijk als Sam langs komt, een potje voetbal speelt of meedoet aan de ochtenddans. Zeker als de Correctbooks worden uitgedeeld zijn de kinderen lang zoet met het schrijven en wissen op het materiaal.

Benieuwd naar de serie, bekijk hem hier: https://www.youtube.com/channel/UCBN3Nq1dn6GzZpTz8w56otg

Wil je ook een bijdrage leveren aan de projecten van Correctbook? Schaf hier een Correctbook aan en help indirect mee: www.correctbook.nl