Emely de Heus opnieuw één van de snelsten in Rotax Max Senioren-klasse: P3!

En toen stond Emely de Heus uit Mijnsheerenland ineens alsnog op het podium van de Rotax Max Senioren-klasse. Na afloop van de races tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap werd de oorspronkelijke winnaar gediskwalificeerd en daarvan profiteerde de zestienjarige kartster uit Mijnsheerenland. Met een grote lach op haar gezicht nam ze op het circuit van Venray de bijbehorende beker in ontvangst. Daarmee kreeg ze een tastbare bevestiging dat ze bezig is aan een goed seizoen.

Ze had nergens meer op gerekend na haar zesde en vierde plaats in respectievelijk de prefinale en de finale. Maar toen zag ze die mededeling op het uitslagenbord. “Daarop stond dat de winnaar zich bij de wedstrijdleiding moest melden. Ik wist het op dat moment natuurlijk nog niet zeker, maar ik wist wel dat er iets aan de hand was”, zei Emely.

Een klein kwartier later werd ze ineens gepromoveerd naar het podium. Het was voor de getalenteerde rijdster van JJ Racing de tweede keer dat ze het podium haalde in de Senioren-klasse. In september vorig jaar was ze tweede geworden op circuit De Landsard in Eindhoven.

De uitslag in Venray kwam overigens niet uit de lucht vallen. Tijdens de NK-ronde in Berghem eerder dit seizoen was ze ook al heel snel. “Ik lag zelfs een keer eerste, maar drie rondes voor het einde van de race lag er veel zand op de baan door een crash van een andere rijder. Ik ging door dat zand, ging daardoor van de baan en viel uit. Toen baalde ik wel. Daarom ben ik blij dat ik nu wel het podium heb gehaald.”

Overigens lag het aan het begin van het weekeinde op de Limburgse baan nog niet voor de hand dat Emely voorin zou meestrijden. De snelle Zuid-Hollandse kreeg tijdens de trainingen het juiste tempo maar niet te pakken. Zondag was ineens alles anders. Er was ’s ochtends nog wat aan de afstelling van haar kart veranderd en dat bleek te werken. Tijdens de kwalificatie werd ze prompt vierde, een duidelijk signaal dat ze nu wel het juiste tempo had. “Het hele weekend zat ik er niet bij, maar vandaag wel. Ik was zaterdag nog bang dat de kwalificatie slecht zou gaan, maar ik werd dus vierde. Daar was ik blij mee.”

In de prefinale bewees ze andermaal dat ze nu de juiste snelheid te pakken had om voorin mee te strijden. Ze kwam als derde over de finish. Helaas had ze in alle strijd op de baan een ingeklikte bumper opgelopen en dat kwam haar op een tijdstraf van drie seconden te staan. Daardoor werd ze uiteindelijk als zesde geklasseerd. “Daar baalde ik wel van, maar ja, het hoort erbij.”

Haar resultaat in de prefinale betekende de zesde startplek voor de finale. Deze keer geen ingeklikte bumpers of andere problemen. Wel een snelle Emely die erin slaagde twee man voor haar in te halen en de snelste rondetijd van de race te noteren. Als vierde over de finish gekomen viel ze in eerste instantie dus net naast het podium. Maar na de diskwalificatie van de initiële winnaar was daar dan toch die podiumplaats. “Ik ben er blij mee.”

Het bracht haar weer een stapje dichter bij haar grote doel voor dit jaar: een ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “En in het NK wil ik natuurlijk het liefst kampioen worden, we zien wel hoe het loopt. Jammer genoeg ben ik in Berghem uitgevallen. Dat heeft me veel punten gekost.”

Nu maakt ze zich op voor de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Die wordt gehouden op het circuit van Adria in Italië. Ze heeft er nog nooit gereden. Toch zet ze in op een plaats in de top tien. Het moet erin zitten, ze weet dat ze zich als rijder behoorlijk heeft ontwikkeld, redeneerde Emely. “Ik denk dit seizoen tijdens de races beter na. Zodat ik geen stomme acties uithaal en geen halve acties zoals iemand inhalen en halverwege de actie staken. Ik zit bij JJ Racing lekker op mijn plek. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ook in Adria goed zal gaan.”

Emely de Heus wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door P. De Heus en Zonen Greup B.V. en Eurotrac. Ze bedankt vader en haar monteur Jan Moormann