Boze bietenboeren in de Hoeksche Waard

Suikerbietenboeren in de regio zijn boos. Door het Europees verbod op neonicotinoïden als bestrijdingsmiddel moeten de boeren ander gif gebruiken om hun planten te beschermen. “Het alternatief is nog schadelijker”, zegt akkerbouwer Mark de Lijster.

Het verboden middel is volgens onderzoek zeer schadelijk voor bijen. Door de grote bijensterfte besloot de Europese Autoriteit vorig jaar over te gaan op het verbod.

Bietenkever

“Om de bietenplanten te beschermen moet je nu met de veldspuit het land over”, zegt de boer uit ‘s-Gravendeel. “Maar nu ruim je ook heel veel insecten op die niet schadelijk zijn voor de bieten.”

De bietenkever en de zwarte bonenluis eten nu de jonge bietenplantjes op, en dat willen de boeren helemaal niet. Daarom stapte De Lijster vorige week toch over op een ander bestrijdingsmiddel.

De Lijster: “Onze sector wil de bijen ook behouden, daar zijn wij natuurlijk ook zeer bij gebaat. Maar de suikerbiet is een tweejarige plant en die moet beschermd worden.”

Proef

De Hoeksche Waard is een suikerbietenregio. Momenteel loopt in het gebied een proef om de zwarte bonenluis op een natuurlijke manier te bestrijden. Rond de proefvelden worden speciale planten, natuurlijke vijanden van de luis geplant.

De Lijster: “De luis is niet het enige schadelijke beestje, maar we staan voor elke oplossing open.”
Bron : RTV Rijnmond