Virtual reality training Into D’Mentia van start in Hoeksche Waard

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat kroop vanochtend via een virtual reality-bril in de huid van iemand met dementie. Hiermee markeerde ze de start van de virtual reality-training Into D’Mentia in de Hoeksche Waard. Deze training is 1 van de activiteiten als onderdeel van het lustrumprogramma van het Odensehuis in Oud-Beijerland.

Into D’Mentia bootst dagelijkse situaties na

Virtual reality (VR) simuleert een omgeving via een bril waarmee je via diverse zintuigen wordt ‘ondergedompeld’ in een ervaring. Hiermee kunnen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals ervaren waar mensen met (beginnende) dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen. Het geeft een levensecht inzicht hoe de omgeving op mensen met dementie reageert en welke emoties daarbij komen kijken. De training helpt vaardigheden te ontwikkelen om (beter) aan te sluiten en af te stemmen op een persoon met dementie.

Wethouder Joanne Blaak- van de Lagemaat: “De VR-bril bootste na hoe het is om dement te zijn. Hiermee ervaarde ik hoe groot de kloof is tussen mij, de ander en mijn omgeving. Ik voelde me erg eenzaam, onmachtig en onbegrepen ondanks de goede bedoelingen van de mensen om mij heen. Deze training gaat een goede bijdrage leveren aan het overbruggen van deze kloof.”

Op naar een ‘dementievriendelijke Hoeksche Waard’

In samenwerking met de GGD Zuid-Holland Zuid wordt deze VR- training dit jaar in de Hoeksche Waard gegeven met als doel een bijdrage te leveren aan een dementievriendelijke samenleving in de Hoeksche Waard. Dat is nodig, omdat Nederland flink aan het vergrijzen is en ook mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen. In 2020 wonen in gemeente Hoeksche Waard naar schatting 1660 mensen met dementie. Volgens voorspellingen is in 2040 het aantal mensen met dementie in de Hoeksche Waard verdubbeld tot circa 3300. Ongeveer 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door mantelzorgers.