Plusgroep van IKC De Schelf bezoekt gemeentehuis

Op vrijdag 29 maart is de plusgroep van IKC De Schelf naar het gemeentehuis in Oud-Beijerland. In verband met een project dat ze aan het doen zijn: Een stad of dorp ontwerpen. Ze gingen er met het openbaar vervoer heen. De leerlingen hadden zelf uitgezocht hoe ze moesten reizen. Het was een best lange reis, maar ze hadden er alles voor over.

In het gemeentehuis

Toen ze er waren mochten ze naar de Raadszaal, daar waren ook twee raadsleden. Dat waren Mireille Louwerens en Hein Verbiest van Lokalen Hoeksche Waard. Het zag er indrukwekkend uit en er stonden lekkere dingen op tafel. Er waren 37 stoelen, voor ieder raadslid één. Toen kregen ze uitleg over de politiek in de Hoeksche Waard. Bijvoorbeeld over wie er in de gemeenteraad mag. De inwoners bepalen wie er raadslid mogen zijn, dus als je bijvoorbeeld kunt kiezen uit Kees-Jan uit ’s Gravendeel of Hendrik Pieters uit Maasdam en de meerderheid stemt op Kees-Jan, dan is hij raadslid en moet Pieters het de volgende keer maar weer proberen. Je moet 18 jaar zijn wil je raadslid worden, dus als je je rijbewijs hebt, dan kan je ook nog lekker gezellig raadslid worden. Nou, helemaal mooi. Daarna deden ze mee aan een quiz, waarin veel leerzame dingen in voor kwamen. Wist je bijvoorbeeld dat een burgemeester elke 6 jaar veranderd? Na de quiz was het tijd de van te voren bedachte vragen te stellen, waar ze uitgebreid antwoord op kregen.

Het project

Zelf zijn de leerlingen bezig met een stad of dorp te ontwerpen. Ze werken in groepjes en hebben onder andere een plattegrond moeten maken, een naam moeten verzinnen en opschrijven hoe ze het bestuur willen regelen. In het gemeentehuis hebben ze dingen geleerd die zeker van toepassing zouden zijn, om met het project verder te gaan. En nog een leuk weetje, als jij nou wil weten hoe een vergadering van raadleden verloopt, kijk dan op de website van de gemeente. Dan kan je de vergadering live volgen.

Geschreven door Nikki van Deelen en Laura Bleij, groep 7 en groep 8