‘In de voetsporen van Zwarte Veder’: Nieuw boek van Arie Pieters

Bijna vijf jaar geleden begon Arie Pieters, de auteur van ‘In de voetsporen van Zwarte Veder’ met het dagelijks volgen van een paartje zwarte kraaien. Dat leverde tot dusver een vijftal boeken op, waarin de belevenissen van het kraaienechtpaar en later ook hun jongen werden beschreven. In dit zesde en voorlopig laatste boek kan de lezer weer meeleven met de vaste hoofdpersonen, maar zal ook dieper worden ingegaan op de mythen en sagen over kraaien en er komt nog veel meer aan bod in het 164 pagina’s tellende boek.

De inhoud van de vijf voorgaande boeken werd uiteraard grotendeels bepaald door wat er allemaal gebeurde tijdens het dagelijks volgen van de kraaienfamilie. En in dit zesde boek is dat niet anders. Zo gaan we ondermeer zien wat er gaat gebeuren als ‘dankzij’ menselijk ingrijpen een aanzienlijk deel van het leefgebied van een kraaienpaartje ingrijpend veranderd. En een groot deel van het groen en de bomen daar worden vernield door toedoen van de mens. Hoe reageren de kraaien en wat betekent dit voor de andere vogels en dieren in dit gebied? En wat voor problemen krijgt een jong kraaienpaar ‘op hun bord’ als opnieuw door ingrijpen van ons mensen een stuk natuur naast hun territorium voor de kraaien daar én andere vogels een stuk minder aantrekkelijk is geworden…? En hoe zijn de verschillen in opvattingen over zwarte kraaien door de eeuwen heen tot stand gekomen? Waarom werd er sinds de middeleeuwen zoveel onzin over deze vogels de wereld in geholpen, terwijl in de tijd van de Kelten, Germanen en ook bij de Vikingen kraaien en ook raven juist merendeels nog een positieve rol speelden in mythen. Ook daar probeert dit boek meer inzicht in te geven.

Vijf jaar gegevens verzamelen

Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver op het gebied van reclame &promotie en freelance correspondent voor regiokrant Het Kompas. Hij is van jongs af aan altijd al geïnteresseerd geweest in vogels, dieren en de natuur in het algemeen. Als lid van ondermeer Vogelbescherming Nederland en coördinator van de regionale bomenwerkgroep in de Hoeksche Waard, zet hij zich als vrijwilliger ook in het dagelijkse leven in voor de natuur. Met vogels heeft hij altijd een speciale band gehad. Het volgen van de ‘hoofdpersonen’ van dit boek zag hij dan ook als een unieke ‘ontdekkingsreis’ én als een kans om een band op te bouwen met deze bijzondere en slimme vogels.

Het vijf jaar volgen heeft nu in totaal zes boeken opgeleverd, die samen goed zijn voor bijna 900 pagina’s vol feiten en weetjes over zwarte kraaien. Daarnaast heeft de auteur een fotoarchief opgebouwd van een slordige 5000 foto’s. ‘In de voetsporen van Zwarte Veder’ (164 pagina’s, ISBN: 9789463860673) is weer gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl.

Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €15,00. Hiernaast is het te koop/te bestellen via elke fysieke en online boekwinkel in Nederland. In onze regio kan men voor dit boek o.a. terecht bij ‘Bij Arie lees, schrijf en kadoshop’ en bij Bruna v. d. Hoek.