Veiliger fietsen tot je 100ste

Oudere Nederlanders blijven steeds langer fietsen en geef ze eens ongelijk. Het is namelijk heel goed nieuws; actief en gezond mobiel blijven is belangrijk. Toch is fietsen niet zonder risico’s. Het aantal fietsongelukken met oudere fietsers neemt toe zowel bij gewone fietsen als met e-bikes.

‘Doortrappen’- een programma vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – wordt in Puttershoek en Maasdam door de gemeenschap opgepakt als middel voor de fietsende oudere doelgroep. In samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland, de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard, Veilig Verkeer Nederland, de gemeente Hoeksche Waard en Welzijn Hoeksche Waard organiseren we Doortrappen in Puttershoek en Maasdam. Daarbij zijn er lokale samenwerkingspartners aangesloten zoals de Hoekse Renners. Zij gaan ons leren hoe we veilig in een groep kunnen fietsen.

Maar wat houdt ‘Doortrappen’ nog meer in? Het programma is ontwikkeld voor de oudere fietser, waar de verkeersregels nog een keer voorbij komen, zijn er handige tips en trucs krijgt over veilig op en af stappen en worden verkeerssituaties geoefend in theorie en praktijk. Dit is slechts een greep uit het aantal onderwerpen dat voorbij komt tijdens de Doortrapdagen. Je stapt na de lunch dan ook met al je opgedane kennis op de fiets om die meteen in de praktijk te brengen. Zo blijf je zekerder op de fiets!

‘Doortrappen’ is verspreid over meerdere dagen, namelijk op dinsdag 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus en 3 september van 09:30 tot 15:00. De opbouw van de dagen blijft hetzelfde: in de ochtend krijgt u handvatten om veilig te fietsen en na de lunch een mooie fietsroute. U hoeft niet iedere dag deel te nemen, maar dit mag uiteraard wel!

Per Doortrapdag kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De kosten zijn 5 euro per persoon per keer, inclusief koffie/thee en lunch. Je kan je aanmelden bij doortrappen@gmail.com of bij Thamar van der Poel via 06-19947044.