Populariteit private lease heeft toenemende invloed op hypotheekaanvragen

Terwijl de aanschaf van een auto op basis van een private leaseconstructie steeds populairder wordt, weten veel consumenten volgens De Hypotheker niet dat dit grote invloed kan hebben op het bedrag dat zij maximaal kunnen lenen voor het kopen van een woning. Afhankelijk van het maandbedrag voor de leaseauto, kan een consument tot tienduizenden euro’s minder lenen voor de aankoop van een eerste of volgende woning.

Private lease is in de afgelopen jaren aan een snelle opmars bezig en vrijwel alle leasemaatschappijen bieden deze mogelijkheid aan. Zo is het aantal contracten in 2018 gestegen met 350 procent ten opzichte van 2016, zo blijkt uit cijfers van Stichting BKR. Sinds 1 juli 2016 wordt het financiële deel van deze contracten – 65 procent van de totale leasesom – geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Deze registratie is ingevoerd om te voorkomen dat consumenten zich in de schulden steken die uiteindelijk niet kunnen worden terugbetaald. Een hypotheekverstrekker beschouwt het private leasecontract bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag als een financiële verplichting, waardoor dit negatieve invloed heeft op het maximale leenbedrag. Vaak wordt de consument bij het sluiten van zo’n contract hier niet actief op gewezen en komt hij hier pas achter als hij een hypotheek wilt afsluiten.

“Een privaat leasecontract kan een goede oplossing zijn voor consumenten die niet in één keer een groot bedrag in de aankoop van een auto willen steken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van de invloed die dit contract kan hebben op het maximale leenbedrag bij de aankoop van een woning”, benadrukt Evert Markhorst, franchisenemer van De Hypotheker in Oud Beijerland. “Als je bijvoorbeeld 300 euro per maand betaalt voor een leaseauto betekent dit nu dat je ruim 50.000 minder kunt lenen voor de aankoop van een huis. Dat is een aanzienlijk bedrag wat soms het verschil kan maken over het wel of niet kunnen kopen van een woning. Wij roepen consumenten op zich goed te laten adviseren over alle risico’s om later vervelende verrassingen te voorkomen.”