GroenLinks roept strandtenten op te stoppen met plastic rietjes

Zondag hebben tientallen GroenLinksers en kandidaten voor Water Natuurlijk het strand tussen Noordwijk en Scheveningen opgeruimd.

Lijsttrekker Berend Potjer: Dat er met zulk slecht weer zoveel mensen helpen het strand opruimen laat zien hoe mensen betrokken zijn bij de plastic soep en de schone kust. Bij het opruimen viel op hoeveel rietjes en lollystokken er op het strand rondslingerden, terwijl de zomerseizoen nog niet eens begonnen is. Daar zijn goede alternatieven voor, daarom willen wij de strandtenten oproepen om vooruitlopend op het Europese verbod geen wegwerpplastic zoals rietjes en roerstaafjes meer te gebruiken!

Daarnaast blijft GroenLinks inzetten op statiegeld op blikjes en flesjes om de plastic soep en zwerfafval aan te pakken. Vooral in de duinen zijn overal blikjes, flesjes en snoepverpakkingen te vinden. Potjer: “Veel afval wordt gewoon over de hekken in de duinen gedumpt, terwijl daar juist veel dieren leven. Met statiegeld gaan mensen daar toch zorgvuldiger mee om en wordt het afval ingeleverd in plaats van in de natuur gegooid. “

GroenLinks kwam ook veel onverwachte materialen tegen. Potjer: ‘elektriciteitskabels, bakstenen, schoenen, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik hoop dat het gaat lukken om bij iedereen tussen de oren te krijgen dat ons prachtige strand geen afvalbak is…