Burgemeester van der Velden legt functie neer vanwege gezondheid

Burgemeester Peter van der Velden kondigde voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering zijn vertrek aan. “Met tegenstrijdige gevoelens en pijn in het hart heb ik de commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, gemeld dat ik vanwege mijn gezondheid mijn functie als waarnemend burgemeester van de Hoeksche Waard neer moet leggen. Na overleg met de Commissaris is besloten dit plaats te laten vinden met ingang van 1 april 2019”, aldus de burgemeester. De commissaris van de Koning gaat zo snel mogelijk in gesprek met de fractievoorzitters om de zoektocht naar een nieuwe (waarnemend) burgemeester te starten.

Eerste burgemeester van de Hoeksche Waard Peter van der Velden is sinds 1 januari 2019 de eerste (waarnemend) burgemeester van gemeente Hoeksche Waard. Het was de bedoeling dat hij deze functie zou vervullen tot er een kroonbenoemde burgemeester is. Op medisch advies is hij nu genoodzaakt te stoppen. Peter van der Velden: “De intensieve werkzaamheden van het burgemeesterschap hebben negatieve impact op de regulatie van mijn diabetes. Ik kan deze signalen niet langer negeren voor mijn gezondheid in de toekomst. Daarom ben ik genoodzaakt dit besluit te nemen.” De burgemeester bedankt iedereen voor de fijne samenwerking in een korte maar intensieve periode. Hij verwacht zich op andere manieren in te kunnen blijven zetten voor de publieke zaak.

Waardering van het college
De burgemeester informeerde de wethouders ’s morgens tijdens de collegevergadering over zijn besluit. De schok was groot, maar er was vooral sprake van begrip en waardering. Het college: “We weten hoe graag hij hier is en hoe gedreven hij is om zich in te zetten voor de Hoeksche Waard. Juist daarom vinden we het moedig dat hij dit besluit heeft genomen. De samenwerking is helaas van korte duur, maar toch heeft Peter van der Velden ons met zijn ruime ervaring, grote netwerk en fijne persoonlijkheid goed op weg geholpen. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. ”

Vervolgproces
De commissaris van de Koning gaat zo snel mogelijk in gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad om een opvolger te kunnen benoemen. Ook dit gaat om een waarnemend burgemeester. De procedure voor het aanstellen van een kroonbenoemde burgemeester wordt later dit jaar gestart en neemt meer tijd in beslag. Naar verwachting begint de nieuwe waarnemend burgemeester in april.