‘Who Cares?!’

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of beperking. Bij mantelzorgers denken wij vaak aan volwassenen, maar ook kinderen en jongeren zijn mantelzorgers. Een op de vier kinderen/jongeren groeit op met iemand die zorg nodig heeft en dat kan best zwaar zijn. Gemeente Hoeksche Waard ondersteunt ook deze groep mantelzorgers. Dit doen wij onder andere door bekendheid te geven aan het onderwerp bij leeftijdsgenoten. Hiervoor heeft de gemeente de Dutch Junior Musical Academy (DJMA) in Oud-Beijerland gevraagd om, samen met jongeren, een theaterstuk te maken over het onderwerp. De voorstelling ‘Who Cares?!’ kan op verzoek bij de scholen in de Hoeksche Waard gespeeld worden. Wethouder Joanne Blaak (Jeugd & Welzijn) heeft de try out van de voorstelling bijgewoond. ‘Ik ben onder de indruk van de manier waarop deze jonge acteurs de impact van mantelzorger op jonge leeftijd geloofwaardig neerzetten. Ook ben ik trots dat we als gemeente, met hulp van DJMA, op een eigentijdse, leerzame en laagdrempelige manier dit onderwerp voor jongeren bespreekbaar kunnen maken. Ik roep docenten van de middelbare scholen en groep 8  van de basisscholen op om de voorstelling naar hun locatie te halen.’

 “Zelf wist ik niet veel over mantelzorg. Ik heb veel geleerd tijdens het maken van de voorstelling. Ik hoop dat we de leerlingen die naar de voorstelling gaan kijken ook meer kunnen leren over mantelzorg.” Tabitha ~ 15 jaar en acteur in het toneelstuk

Het theaterstuk heet ‘Who Cares?!’

Het is geschreven door leerlingen en leraren van Dutch Junior Musical Academy. Zij hebben verschillende ervaringsverhalen vertaald naar een theaterstuk. De ervaringsverhalen zijn aangedragen door een mantelzorgconsulent van MEE. Stichting MEE begeleidt en ondersteunt, in opdracht van de gemeente, mantelzorgers in de Hoeksche Waard.

De voorstelling is geschikt voor leerlingen vanaf groep 8 van de basisscholen. Er zijn voor scholen binnen de Hoeksche Waard geen kosten verbonden aan de voorstelling.

Tijdens het spelen van de voorstelling is er altijd een mantelzorgconsulent aanwezig. Die kan -indien gewenst- na de voorstelling in gesprek gaan met leerlingen over wat ze hebben gezien en vragen beantwoorden.

 “‘Who Cares?!’ heeft mij een spiegel voorgehouden. Het heeft me laten inzien dat mantelzorg heel veel vormen heeft en in kleine dingen kan zitten.” Mirthe ~ 16 jaar en acteur in het toneelstuk

 Waarom een theaterstuk?

Met het stuk wil de gemeente jonge mantelzorgers op een laagdrempelige manier bewust maken dat zij mantelzorger zijn en hen bekendmaken met de mogelijkheden voor ondersteuning die er voor hen  zijn. Doel is ook begrip te kweken in de omgeving van de jonge mantelzorger. Het theaterstuk helpt jongeren om bij hun vrienden/vriendinnen te herkennen dat ze mantelzorger zijn en hen te ondersteunen.

Wilt u de voorstelling bij u  op school laten spelen? Of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met DJMA via info@musicalacademy.nl of kijk op www.m-a-d.nl.