Patrijzen inventarisatie gaat weer van start

In de week van 25 februari, 11 maart en 25 maart gaan vrijwilligers in de Hoeksche Waard ’s ochtends vroeg of ’s avonds net na zonsondergang weer op pad met de mp3 speler. Met behulp van het geluid van een roepende patrijs inventariseren ze waar in de Hoeksche Waard patrijzen voorkomen. Net als landelijk het geval is, is de afgelopen decennia het aantal patrijzen in de Hoeksche Waard drastisch afgenomen. Verschillende regionale organisaties hebben de handen ineen geslagen om de patrijs voor de Hoeksche Waard te behouden.

 

Het vroege voorjaar is het moment voor een inventarisatie van de patrijs. Wanneer ze een geschikte plek om te broeden hebben gevonden, dan verdedigen ze dit territorium fel tegen indringers. Dit doen ze bijvoorbeeld door luidkeels duidelijk te maken dat de plek bezet is. Een patrijs kan fel reageren op het geluid van een andere patrijs, ook al komt dit uit de mp3 speler.

Vrijwilligers van verschillende organisaties werken samen in het patrijzenproject: Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW), stichting Rietgors, Hoekschewaards Landschap, Wildbeheereenheid Hoeksche Waard en LTO Noord afd. de Hoeksche Waard. Ze worden geadviseerd door Grauwe Kiekendief–Kenniscentrum. Akkervogels. Maar ook andere partijen zijn belangrijk: burgers in het buitengebied voor de inrichting van hun erf, waterschap en gemeente voor het maaien van bermen en overhoeken. Alleen met elkaar lukt het om ook in de toekomst de patrijs nog te kunnen zien in de polders van de Hoeksche Waard.