Nieuwe serie op TV Rijnmond: De Stand Van Ons Water

Op zaterdag 23 februari start de nieuwe serie De stand van ons water op TV Rijnmond. De serie staat geheel in het teken van water, want daar hebben we in Nederland genoeg van. Toch verandert het een en ander.

Waterschappen
Hoe houden we in de regio Rijnmond droge voeten? Hoe zorgen we ervoor dat er in tijden van droogte voldoende water in de grond zit voor de akkers? Het zijn vragen waar waterschappen elke dag antwoorden op moeten hebben. Zij spelen een cruciale rol in het waterbeheer. Zij beschermen met hun waterkeringen en gemalen het land tegen overstromingen. Waterschappen zorgen voor een waterpeil dat ervoor zorgt dat we onder zeeniveau kunnen wonen, werken, recreëren en landbouw kunnen bedrijven. Hun waterzuiveringen maken rioolwater schoon en voeren het af in rivieren. Met de klimaatveranderingen die we nu al merken en met wat we nog voor de boeg hebben, staan ook de waterschappen voor de nodige uitdagingen.

Weerextremen
In Nederland en zeker in de regio Rijnmond ondervinden we langzaam maar zeker de gevolgen van klimaatverandering. Zo kregen we de afgelopen jaren regelmatig te maken met de gevolgen van overvloedige regenval. Afgelopen zomer was daar opeens langdurige droogte en hoge temperaturen. In Nederland ‘waterland’ zagen we verdroogde akkers, extreem lage rivierstanden en dalend grondwater. Zout zeewater kon zover landinwaarts komen dat het niet veel had gescheeld of de Rotte was zout geworden. Het zijn situaties die aantonen dat we water in ons land nooit voor lief kunnen nemen.

Zoeken naar oplossingen
In De Stand Van Ons Water kijken we naar de vragen waarvoor het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het Waterschap Hollandse Delta momenteel gesteld staan. Welke oplossingen zorgen ervoor dat we onze regio klimaatbestendig maken. Van kleine hightech regentonnen, tot grote waterpleinen. Van het hergebruiken van vieze vochtige billendoekjes in groene daken tot het aanleggen van grote natte natuurgebieden. Van het verstevigen van dijken tot het vergroenen van de stedelijke omgeving. De waterschappen werken hard om ervoor te zorgen dat de stand van ons water in balans blijft, niet te nat en niet te droog is.

De Stand Van Ons Water is vanaf 23 februari aanstaande elke zaterdag om 17.10 uur te zien op TV Rijnmond.