Line up Terug naar Tiengemeten op 24 en 25 augustus.

| 24-25 augustus |

Tot 1 mei vroege-vogel-korting op jubileumeditie

Vijfde ‘Terug naar Tiengemeten’ met Rick de Leeuw, Merol en Tim Knol

De jubileumeditie van het eiland-zomer-festival ‘Terug naar Tiengemeten’ biedt zaterdag 24 en zondag 25 augustus een mooie, afwisselende line-up met o.a. Rick de Leeuw, Tim Knol en Blue Grass Boogiemen, Merol en soullegende Malford Milligan.

Met de natuur als decor is het kleinste eilandfestival van ons land in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een relaxt zomerfeest voor levensgenieters en muziekliefhebbers. En je kunt komende zomer blijven slapen in een mobiel hotel…

De vierde ‘Terug naar Tiengemeten’ vorig jaar trof het slecht: het was het enige koude, natte en zelfs stormachtige weekend in een langdurig gortdroge en zeer warme zomer. Maar dat kon de pret toch niet drukken. Het slechte weer zorgde juist voor extra saamhorigheid en energie, vooral tussen artiesten en festivalgangers. Dit memorabele koude én sfeervolle weekend werkte ook motiverend voor de organisatie. „We hadden de volgende dag eigenlijk meteen al zin in nummer vijf”, aldus organisator Hans Oosterhof van Herberg Tiengemeten. Dat trof, want het boeken van festivalacts voor het volgende jaar begint steeds vroeger. Het programma voor de vijfde editie is dan ook rond.

Zaterdag is Rick de Leeuw, ex-zanger van de Tröckener Kecks, een van de headliners. De Leeuw woont in België en treedt nog zelden op in zijn geboorteland. Bij de zuiderburen is zijn laatste ruige CD echter een voltreffer en De Leeuw vindt het nu na 18 jaar ook weer leuk om hits van de Kecks te spelen. Het optreden op Tiengemeten is op dit moment de enige show van Rick de Leeuw in Nederland komende zomer.

Een andere opvallende naam is Merol. De geboren Dordtse had een zomerhit met ‘Lekker met de meiden’ en viel eind 2018 op met haar vrolijke en vooral afwijkende liedje ‘Kerst met de fam’. ,,Brutaal, beetje gek, lekker vrolijk en geen oude meuk”, aldus de organisatie. Terug naar Tiengemeten mag zich dan specifiek op bezoekers van 30 jaar en ouder richten, men biedt wel artiesten aan die nu in de picture staan. Dat geldt zeker voor ZEP & Friends, een groep muzikanten en dansers die een paar weken geleden Noorderslag overrompelden en in juli ook mogen optreden op het immense Britse Glastonbury-festival. ZEP & Friends is de eerste dance-act op het eilandfestival. ,,Het werd tijd na vijf jaar. Dance is lekker opzwepend en hier is veel meer bij te kijken dan bij een DJ”, verklaart Oosterhof de keuze.

Maar zaterdag kun je ook terug in de tijd met de bluesformatie Barrelhouse. Deze hardliners zijn al 45 jaar bij elkaar in dezelfde bezetting en vormen zo met Cuby het fundament onder de Nederlandse blues.

Zondag treden er ook enkele buitenlandse namen aan, met als opvallende trekker: Malford Milligan. Deze soullegende maakte vorig jaar een glorieuze comeback-CD, die maanden op 1 stond in de blues- en americana charts. Door zijn krachtige, hese stem en indrukwekkende voorkomen wordt hij vaak vergeleken met iconen als Otis Redding en Al Green.

Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen zijn al jaren dikke vrienden en dit voorjaar levert hun gezamenlijke liefde voor country en bluegrass een bluegrass-CD op. En ze staan zondagavond samen op het podium op Tiengemeten voor een lekker potje ‘fiddle’.

Schotse violen zijn er zondagmiddag van de Trongate Rum Riots. De naam van de band zegt eigenlijk al genoeg. ,,Zeg maar Dubliners 3.0 om even helemaal los te springen en te stampen.”

Eén van de dertien acts blijft nog een verrassing. Het eilandfestival doet mee aan de wild-card-competitie van Pinguin Radio. Luisteraars kiezen uit tientallen beginnende bandjes een aantal talenten die zullen optreden op grote en (hele) kleine festivals.

Tiengemeten-motel

‘Terug naar Tiengemeten’ is weliswaar op zaterdag én zondag, maar overnachten op Tiengemeten is niet verplicht. Beide dagen varen er ieder uur boten heen en weer en uiteraard na afloop. Je kunt dus terug naar huis en zondag weer oversteken naar Tiengemeten voor de tweede festivaldag. En voor wie twee dagen te veel vindt: er zijn ook kaarten voor alleen zaterdag of zaterdag.

Wil je wel blijven kamperen, dan kan dat met je eigen tentje of je slaapt lekker en luxe in een kamer van het pop-up Tiengemeten-motel. Dit jaar biedt het festival namelijk een complete ‘bed & breakfast’ aan met eigen kamers plus opgemaakt tweepersoonsbed, stroom/verlichting, usb-oplaadpunt, voldoende ruimte voor je bagage en zelfs een kacheltje. Het bed is bovendien te transformeren tot loungebank. De campingdouche en de toiletten zijn vlakbij je kamer.

Luxe en lekker

Terug naar Tiengemeten heeft naam gemaakt als luxe en vooral ontspannen festival. Heel gemoedelijk en zonder keuzestress of wachtrijen omdat er per dag maximaal 499 bezoekers bij kunnen zijn. Er is bovendien luxe sanitair, een grotendeels overdekt festivalterrein, voldoende zitgelegenheid en gevarieerd eten. Een regiment foodtrucks bereidt allerlei lekkers uit verschillende landen en er staat een grote barbecue. ,,Bovendien is de muziek bij ons niet snoeihard. Het moet wel een feestje blijven waar je ook nog met elkaar kunt praten.”

Line up: Barrelhouse, Merol, Jack and the Weatherman, ZEP & Friends, Rick de Leeuw, Love the System, Môtwat, De Baron, Maurice van Hoek, Trongate Rum Riots. Malford Milligan & The Southern Aces, Tim Knol & Blue Grass Boogiemen.

Tot 1 mei zijn de kaarten voor twee dagen festival en de campingtickets extra aantrekkelijk geprijsd. Alles over de line-up, het festival, de camping en de tickets is te vinden op www.terugnaartiengemeten.nl