GroenLinks bezorgd over GenX opslag in Dordrecht

GroenLinks wil opheldering over de opslag van GenX-afval in Dordrecht. Omdat een Italiaanse afvalverwerker failliet is komt met GenX vergiftigd afval terug naar Dordrecht. De provincie heeft Chemours toestemming gegeven om dat tijdelijk op haar terrein op te slaan. GroenLinks maakt zich daar zorgen over.

GroenLinks lijsttrekker Berend Potjer: “Chemours heeft in het verleden laten merken dat zij haar eigen winst belangrijker vindt dan de gezondheid van de omwonenden. Wij denken dan ook dat dit niet vanzelf goed gaat. Deze week lekte er al zoutzuur, je moet er niet aan denken dat GenX-afval gaat lekken. En wij begrepen dat Chemours dit afval in megagrote jerrycans opslaat. Dat klinkt niet heel stevig, dus wij willen van de provincie weten of zij er goed bovenop zit en welke eisen zij heeft gesteld om lekken te voorkomen.”

GroenLinks wil ook weten waar de GenX blijft die voorheen werd geloosd en nu wordt opgevangen. Potjer: “Wij hoorden dat er misschien minder wordt opgevangen dan beloofd. Dat zou niet goed zijn, want als het gif eenmaal in het water of de bodem zit, krijg je het niet meer weg. Dan komt het in ons eten, drinken en onze lucht. Het is dus van groot belang dat de stof wordt afgevangen en daarna ook goed verwerkt. De vraag is dus ook waar het GenX-afval naar toe gaat en of het goed onschadelijk wordt gemaakt. Wij willen van de provincie weten of daar nu goede regels voor zijn.”

Potjer heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland.

Afbeelding RTV Rijnmond