WETHOUDER ZET WINNAARS ‘DOPPERWENS‘ IN HET ZONNETJE

In alle soorten en maten kwamen ze binnen: een wens voor gemeente Hoeksche Waard! Maar liefst ruim honderd basisschoolleerlingen namen – aangespoord door de gedachte een gave prijs in de wacht te slepen – de moeite om een creatieve wens te bedenken en in te sturen. Het begon allemaal met de uitreiking van de ‘duurzame doppers’ door de collegeleden van de vijf voormalige Hoeksche Waardse gemeenten aan alle basisschoolleerlingen op maandag 3 december 2018. De dopper ging vergezeld van een kaartje waarop een wens voor de nieuwe gemeente geschreven kon worden. Uit alle inzendingen koos de gemeente drie mooie/leuke/aansprekende wensen. Woensdagmiddag 16 januari zette onderwijswijswethouder Huibert Steen de drie jeugdige winnaars in het zonnetje in het gemeentehuis in Maasdam. Na afloop keerden Annemieke, Tymen en Ryan Dean met gepaste trots en een mooi cadeau huiswaarts.

Doppers

Kinderen en hun ouders betrekken bij de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Dat was de gedachte achter het aanbieden van een dopper (drinkflesje) met het logo van de nieuwe gemeente aan de leerlingen van alle (46) basisscholen van de voormalige vijf Hoeksche Waardse gemeenten. Bovendien levert deze, telkens opnieuw te vullen, drinkfles een bijdrage aan het verkleinen van de plastic afvalberg. Maandag 3 december 2018 klaarden de collegeleden deze klus.

Wens

Aan de dopper was een kaartje bevestigd waarop de kinderen een wens voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard konden schrijven. Ruim honderd ‘wenskaartjes’ werden ingestuurd. Uit alle inzendingen werden drie winnende wensen gekozen.

De 8-jarige Annemieke ’t Hart (Eben-Haëzerschool in Oud-Beijerland) wenst ‘dat er op openbare plekken in alle dorpen een watertappunt geplaatst wordt’.

De wens van de 8-jarige Tymen van Bochoven (Keucheniusschool in Oud-Beijerland) is ‘een schone natuur met voldoende afvalbakken, zodat de Hoeksche Waard mooi blijft en ook dieren niet in de problemen komen door het eten van afval’.

Ook de 10-jarige Ryan Dean Verhoef (De Schelf in ’s-Gravendeel) heeft een wens: ‘een kinderraad voor gemeente Hoeksche Waard, waardoor kinderen kunnen meedenken en –praten hoe de Hoeksche Waard leuk voor hen is/wordt/blijft’.

Cadeau

Zichtbaar onder de indruk arriveren de jeugdige prijswinnaars met hun ouders in het gemeentehuis. Maar de warme ontvangst door wethouder Huibert Steen die, hoe toepasselijk in deze situatie, naast onderwijs ook duurzaamheid in zijn takenpakket heeft, zorgt ervoor dat ze zich snel op hun gemak voelen.

De wethouder spreekt zijn waardering uit voor de bedachte en ingediende wensen. “Fijn dat jullie de moeite hebben genomen om hierover – misschien wel met hulp van je ouders, maar dat maakt niet uit – na te denken. Dat vind ik echt heel bijzonder. Namens het gemeentebestuur neem ik jullie wensen graag in ontvangst”.

Om Annemieke, Tymen en Ryan Dean voor een mogelijke teleurstelling te behoeden, laat de wethouder doorschemeren dat het ook voor de gemeente wensen zijn, waarvan nog niet duidelijk is of, en zo ja, wanneer deze in vervulling gaan. Uiteraard wordt er wel serieus naar gekeken.

Er zijn drie prijzen waaruit de kinderen mogen kiezen: een bezoek aan natuurspeeltuin Tiengemeten, Avontura in Oud-Beijerland of een bioscooparrangement. Overigens geldt deze prijs voor het hele gezin van de winnaars. Er treedt zichtbare keuzestress op, want zeg nu zelf, ’t zijn allemaal leuke prijzen!

Na, driftig gefluisterd, overleg met hun ouders komen ze tot een keus. Annemieke en Ryan Dean gaan voor een bioscooparrangement, terwijl de voorkeur van Tymen uitgaat naar een bezoek aan (het vroegere speelparadijs) Avontura.

Na een ‘staatsieportret’ op de trap in de hal en een korte rondleiding door het gemeentehuis keren Annemieke, Tymen en Ryan Dean voldaan en tevreden huiswaarts. Maar niet voordat ze hebben toegezegd een selfie van hun bezoek aan bioscoop/Avontura naar de gemeente te zullen sturen.