“Verklankt verdriet” door Kamerkoor Toonkunst Rotterdam

|15 februari|

Op vrijdag 15 februari geeft het Kamerkoor Toonkunst Rotterdam een concert  in  de Heilige Familiekerk in Oud-Beijerland (Karel Doormanstraat 51). Er worden drie prachtige werken uit verschillende stijlperiodes opgevoerd, waarin verlies, verdriet en troost in klanken worden uitgedrukt.  Het koor staat onder de inspirerende leiding van Maria van Nieukerken.
De avond begint met het “Stabat mater” van Domenico Scarlatti, met begeleiding door Wim Dijkstra op orgel, Angela Stevenson op cello, en Gabriel Barbalau op contrabas. Hierin verklankt Scarlatti de rouw van de moeder om haar gestorven zoon. Scarlatti is vooral bekend om zijn clavecimbelsonates, en minder om zijn vocale werken, uitgezonderd dit “Stabat mater”.  Dit 10-stemmige werk wordt gezien als zijn vocale meesterwerk, en als één van de hoogtepunten van koormuziek uit de barok. Hierna volgt het a capella gezongen “Requiem” van Herbert Howells. Dit requiem schreef hij in 1932 ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog.  De avond wordt afgesloten, door het ‘middenkoor’ met het “O Holy One” van John Tavener. Dit stuk schreef hij voor een vriend, wiens vader op sterven lag.
Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten à 12,50 euro (inclusief drankje) zijn te koop aan de zaal (geen pin aanwezig), en via www.toonkunst.nl

Workshop “Verklankt verdriet”
Voorafgaand aan het concert is er in de Heilige Familiekerk van 19. tot 19.45 uur een interactieve workshop. Hierin hoort u antwoorden op de volgende vragen.Verdriet verklanken: hoe doen componisten uit verschillende tijden dat? Wat voor middelen gebruik(t)en zij daarbij? Hoe verschillen de drie stukken van dit concert in sfeer van elkaar? En wat heeft dat voor effect op de luisteraar? Kosten van deze workshop: 5 euro, te betalen bij de ingang (geen pin). U kunt zich hiervoor aanmelden bij publiciteit@toonkunst.nl