‘Stoom tussen de bomen’

Afgelopen najaar en ook aan het begin van dit nog jonge jaar doken er weer berichten op in de media over de kap van bomen langs of in de nabijheid van het spoor. Het lijkt er onderhand op alsof het spoor en bomen geen ‘goede buren’ meer kunnen zijn in de tegenwoordige tijd. Maar is dat altijd zo geweest, of konden treinen en trams ooit gewoon met hun ‘groene buren’ naast elkaar bestaan? In ‘Stoom tussen de bomen’ kijken we terug naar de jaren tussen 1870-1940.

Spoor- en tramwegnostalgie blijken in dit boekje zelfs prima samen te gaan met bomennostalgie. Aan de hand van ruim 80 historische foto’s reizen we terug in de tijd. De oude opnamen laten merendeels de periode tussen 1880 en 1925 zien en dan blijkt dat er opvallend veel bomen stonden in de buurt van het spoor en sommige tramstations zelfs helemaal omgeven waren door bomen en groen. Maar niet alleen dat. Ook sommige stationspleinen waren in een aantal steden rijk ‘aangekleed’ met bomen. Een deel van de oude foto’s laat de RTM stoomtram zien, zowel in de Hoeksche Waard als in steden als Rotterdam en Schiedam. En dan zien we bijvoorbeeld dat de tram in Nieuw-Beijerland niet alleen onder een hele rij lindebomen reed, maar onder deze bomen ook een halte had. En het fraaie oude station van Dordrecht was rond 1900 aan de voorzijde grotendeels ‘omsingeld’ door rijen fraaie Hollandse iepen. En toch stoomde de trein ook in de herfst, als de bladeren vielen gewoon door.

Dappere trammetjes

Auteur Arie Pieters heeft zowel interesse in bomen/natuur als in historie en dan met name ook in de historie van de stoomtreinen. En dus was onderzoek doen naar hoe het er vroeger in de buurt van stations en het spoor uit heeft gezien qua ‘groene’ omgeving eigenlijk een klassiek ‘inkoppertje’. Voor het samenstellen van het boekje werden vele honderden oude ansichtkaarten en foto’s ‘doorgespit’ en een selectie van ruim 80 opnamen haalden het boekje. We zien daarin ondermeer de dappere stoomtrammetjes, die wij voor de Tweede Wereldoorlog in vrijwel heel het land tegen konden komen, soms zelfs onder een tunnel van bomen rijden. En ook een pak sneeuw hield ze trouwens niet in de remise. In ‘Stoom tussen de bomen’ zien we dat bomen en het spoor zo’n honderd jaar geleden zeker nog geen ‘vijanden’ waren. Het ruim 100 pagina’s tellende boek kost €14,00 en is ondermeer te bestellen via de webwinkel van Mijnbestseller.nl Het is ook uitgegeven via dit self publishing platform: https://www.mijnbestseller.nl/ Verder is het te bestellen via elke goede fysieke en online boekwinkel.