Loco-burgemeester bezoekt briljanten bruidspaar

Hoewel ‘vrijdag de 13e’ bij velen niet bepaald een positieve klank heeft, bewaart het Oud-Beijerlandse echtpaar Heus aan deze dag juist goede herinneringen. Want op vrijdag 13 januari 1954, nu 65 jaar geleden, gaven meneer J.H. (Jan) Heus (89) en mevrouw P. (Nel) Heus-van Herpen (83) hun jawoord voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. De bruidegom zag het levenslicht op 15 oktober 1929 in Gouda; de wieg van de bruid stond op 15 maart 1935 in het Noord-Brabantse Rijswijk. Reden voor locoburgemeester Paul Boogaard om het jubilerende bruidspaar in zorgcentrum De Buitensluis in Numansdorp een felicitatiebezoek te brengen. Namens het gemeentebestuur overhandigde hij hen een boeket bloemen.

Zwammerdam De eerste kennismaking vond plaats in een kindertehuis in Zwammerdam. Nel van Herpen was daar in opleiding, terwijl Jan Heus aan het werk was als schilder. Van het één kwam het ander… Na hun huwelijk vestigde het jonge paar zich in Gorinchem, vervolgens in Alphen aan den Rijn en later opnieuw in Gorinchem. Het aanbod van werk én een woning bracht het echtpaar in 1957 in Oud-Beijerland. Ruim 40 jaar woonden zij in de Croonenburgh, waarna zij verhuisden naar een aangepaste woning in Zoomwijck. Momenteel wonen zij aan de Zeilmaker.

Werk De bruidegom verdiende zijn dagelijks brood als schilder. Daarnaast draaide hij zijn hand niet om voor kluswerkzaamheden, verbouwen en aanpassen van hun woning. Naast de zorg voor het gezin, deed de bruid ook nog aan enquête- en demonstratiewerkzaamheden.

Knutselen met hout en verf was de grootste hobby van Jan Heus. De zelf vervaardigde hondenkarren illustreren dit. Ook verzamelde hij een grote collectie kleine fietsjes. Zijn vrouw maakte graag kleding en hield van puzzelen en lezen.

Na zijn vervroegde pensionering (op 60-jarige leeftijd) was er tijd en ruimte voor het maken van binnen- en buitenlandse reizen. Daarnaast staken zij vele uren in het helpen van de kinderen, bij verhuizingen bijvoorbeeld of schoonmaken, schilderen, behangen en oppassen op de kleinkinderen.

Kinderen Het echtpaar Heus kreeg vier kinderen (drie dochters en een zoon) en daarnaast is de familie uitgebreid met negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Hoewel de gezondheid van mevrouw Heus te wensen overlaat, woont zij nog wel zelfstandig. Dit geldt helaas niet voor haar man, hij verblijft namelijk in zorginstelling Alerimus, locatie De Buitensluis.

Het huwelijksjubileum werd in familiekring, samen met alle kinderen en kleinkinderen, gevierd met een uitgebreide lunch.