Hoe zit dat nu eigenlijk met de gladheidsbestrijding

Op grond van de Wegenwet en de Gemeentewet moeten wij ervoor zorgen dat onze wegen in goede staat zijn. Dat betekent dat we tijdens de winterperiode ook verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van gladheid.

Wat is het strooibeleid van de gemeente?

De gemeente zorgt ervoor dat de wegen binnen de bebouwde kom van elk dorp (preventief) gestrooid worden. Daarbij werken we nauw samen met waterschap Hollandse Delta en provincie Zuid-Holland. Zij zijn verantwoordelijk voor de wegen buiten de bebouwde kom.

1e urgentie

We hebben een selectief strooibeleid en strooien op basis van urgentie. Het strooien van alle doorgaande wegen binnen de bebouwde kom heeft de hoogste prioriteit (1e urgentie). Deze wegen worden 24/7 (dag en nacht) gestrooid en wanneer nodig sneeuwvrij gehouden. Hieronder vallen busroutes, hoofdwegen en de wegen (inclusief aanliggende fietspaden) die wijken ontsluiten.

2e urgentie

De 2e urgentie wordt ingezet wanneer de 1e urgentie onder controle is. Denk hierbij aan het strooien van wegen naar huisartsen en verzorgingshuizen, straten bij winkelcentra, scholenroutes en overige wegen in woonwijken. De route voor de 2e urgentie wordt in principe alleen overdag gereden.

Wordt er ook op de trottoirs gestrooid?

Wij strooien niet op de trottoirs. Veel inwoners zorgen zelf voor het ijs- en sneeuwvrij houden van het trottoir voor hun woning. Hiermee doet u niet alleen uzelf, maar ook anderen een plezier. Strooizout is voor een klein bedrag te koop bij onder andere supermarkten, bouwmarkten en tuinwinkels. Daarnaast verstrekken wij via onze gemeentewerven ook gratis kleine hoeveelheden strooizout. Zo willen we initiatieven om het trottoir in uw buurt ijs- en sneeuwvrij te maken stimuleren.

Waar kan ik gratis strooizout halen?

In de winterperiode staat er elke woensdag tussen 09.00 en 15.30 uur strooizout klaar bij de 5 gemeentewerven. U kunt hier zelf een emmertje met strooizout vullen. De gemeentewerven vindt u in de volgende dorpen:

  • Mijnsheerenland, Vrouwehuisjesweg 7a (op parkeerterrein Recreatieoord Binnenmaas)
  • Numansdorp, Jan van der Heydenstraat 17 (bij de toegangspoort)
  • Oud-Beijerland, Prinses Irenestraat 6 (bij de toegangspoort)
  • Piershil, Steegjesdijk 3 (bij de toegangspoort)
  • Strijen, Nijverheidsstraat 2b (achterzijde pand naast brandweer)

Let op: neem zelf een emmertje mee en iets om het zout mee te scheppen!

We willen graag zoveel mogelijk inwoners van dienst zijn. Daarom vragen we u dringend om geen grote hoeveelheden mee te nemen.