Anita ontmoet…

Van verlegen meisje achter in de klas tot een ambitieuze, open, warm en spontaan persoon achter de lessenaar. Haar gedrevenheid is voelbaar.

Ze schrijft mooie levensloopverhalen, leest gedichten voor, en bedenkt de meest uiteenlopende toespraken om een plechtigheid een gouden randje mee te geven. Haar creatieve brein staat nooit stil. De dood en het leven staan heel dicht bij haar en ze heeft een affiniteit met rouw en trouw.

Heidi Hendricks, geboren in Zuid Beijerland zit nooit stil!

Aan mijn keukentafel had ik een zeer boeiend gesprek met haar.

Anita van Bruggen-Knape


Heidi is een bewogen iemand. Zij houdt van uitdagingen en weet wat ze wil. “Het organiseren zit mij in het mijn bloed. Ik hou ervan en doe het met heel veel plezier.

“Ik begon mijn loopbaan als afdelingssecretaresse dat werd later directiesecretaresse. Ben begonnen bij de gemeente op personeelszaken en verrichtte daar naderhand ook hand- en spandiensten voor het college van B&W. Daarna ben ik directiesecretaresse geworden bij Scholengemeenschap “De Willem” in Oud-Beijerland, en naderhand bij wat nu tegenwoordig het huidige Zorgwaard is”

Het secretariële werk heeft ze inmiddels naast haar neergelegd en is een ander beroep ingestapt. Hoe is dat zo gekomen?

“Een advertentie in de krant heeft ertoe geleid dat ik iets anders ben gaan doen. De gemeente Korendijk was op zoek naar een Buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik had diverse keren te horen gekregen dat men mij wel zag als trouwambtenaar. Maar waar en hoe. Of het zo moest zijn, er kwam een vacature langs! Natuurlijk moest ik wél reageren. Zoiets kon ik niet laten gaan, ben gelijk gaan schrijven en werd uitgenodigd! Na twee dagen kreeg ik bericht voor een tweede gesprek. Men stuurde mij een verhaal van een stel, met de opdracht om hier een toespraak van te maken. Een leuke uitdaging! De ambtenaren van het gemeentehuis waren het bruidspaar en het publiek.

Ik vond het geweldig om te doen! Werd uiteindelijk uitgekozen en werd trouwambtenaar bij de Gemeente Korendijk.Ik had door mijn werk contacten met de secretaresse van het college van B&W Binnenmaas en gooide een visje uit naar de vacature van trouwambtenaar.

Op dat moment was dat niet voor handen, totdat ik een belletje kreeg dat ik mocht komen solliciteren en ook hier werd aangenomen. Voor de gemeente Strijen werd ik ondertussen ook trouwambtenaar en inmiddels ben ik het voor de hele Hoeksche Waard, en zelfs ook daar buiten. Ik ben beëdigd om in heel het land in de echt te mogen verbinden. Ik probeer er altijd iets origineels van te maken. Iets mee te geven, letterlijk en figuurlijk!

Dat vind ik leuk. Dat maakt het voor mij af”.

Wat heeft dit te maken met rouw?

“Ook wilde ik al heel lang iets in de uitvaart doen. Al in mijn jonge jaren had ik de wens om uitvaartverzorgster te worden. Het leek mij zulk mooi werk. Toen ik op een gegeven moment achter een rouwstoet reed met mijn zus wist ik dat dit het was wat ik ooit wilde. Uitvaartverzorgster!

Ik zag een advertentie bij CVU, ging solliciteren en werd aangenomen. Samen met een collega vertegenwoordig ik CVU in de Hoeksche Waard. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. We hebben een regiokantoor in Maasdam waar vanuit ik ook soms werk. Dat is soms handig met de vele files tegenwoordig.

Wat zo mooi is aan dit werk; “Je weet van te voren niet hoe je dag eruit gaat zien”.Officieel werk ik 4 dagen, maar steek er veel meer tijd in. Men weet op kantoor dat als er in de Hoeksche Waard een overlijdensmelding is ze mij moeten bellen. Ook al heb ik geen dienst, of ben ik vrij , ik doe dit graag! Er zijn soms weken dat ik een aantal weekenden achter elkaar werk. Dat komt dan zo uit .Zeker als ik de familie ken, dan wil ik het niet overdragen aan een collega. Niet erg dan ben ik door de week weer eens vrij, ook fijn.

Het meedenken met de nabestaanden over het afscheid geeft mij erg veel voldoening.

Er zijn soms mensen die niet weten wat ze precies willen. Dan reik ik ze het één en ander aan. Zoals bijvoorbeeld muziek, gedichten, toespraken. Ook schrijf ik levensloopverhalen als men het moeilijk vindt dit zelf op papier te zetten. Dan ga ik met hen rond de tafel zitten en laat ze vertellen over de overledene. Herinneringen die boven komen en graag worden gedeeld geven de nabestaanden rust. Mooi om te zien.

Vanuit onze uitvaartorganisatie als CVU organiseren wij ook herdenkingsdiensten voor de nabestaanden. Ik vind dit geweldig! Hierin help ik ook mee organiseren, heerlijk!
Onlangs heb ik in samenwerking met BSW (Betske Schipper-Walstra) een workshop herinnerringsarmbanden georganiseerd in ons regiokantoor in Maasdam.

Nabestaanden die hun rouw erin kwijt kunnen. Zo was er bij bijvoorbeeld een mevrouw die een klompje zag liggen en vol emotie vertelde aan de mede cursisten dat haar man vaak op klompen liep. Het klompje kwam natuurlijk aan haar armband te hangen. Dat men op deze manier rouw deelt met elkaar is prachtig om te zien! Rouwverwerking op een creatieve manier.

Een heerlijk beroep: weet je; mijn werk is mijn hobby en nooit saai!

Het komt ook voor dat ik bijvoorbeeld ‘s morgens een uitvaart heb en ‘s middag’s een huwelijksvoltrekking. Rouw en Trouw op één dag!

Heidi is een veelzijdig persoon met een creatief brein wat nooit stilstaat. Wat doet zij om hierin rust te vinden.“Ik sport heel veel en vind het heerlijk om ‘smorgens vroeg in het zwembad te liggen en mijn baantjes te zwemmen. Als het even lukt ben ik daar minimaal twee keer per week.Ook wandel ik veel.

Lekker stevig doorstappen, de natuur opsnuiven en mijn hoofd leegmaken. En dan de tennisbaan daar zie je mij ook om de week. Ik ben fysiek ingesteld dat houdt de boel denk ik wel in evenwicht.

Wie mijn grote voorbeeld op aarde is?

Dat zijn meerdere personen. Mijn man, moeder Teresa, mensen die iets goeds hebben gedaan in de wereld, iets betekend hebben, en personen die kinderen hebben gered. Bijvoorbeeld in de oorlog met de Jodenvervolging, daar heb ik bewondering voor.

Als ik iets zou kunnen veranderen in de wereld?

Ik zou er voor zorgen dat vreemdelingenhaat niet zou bestaan, dat vind ik vreselijk, mensen hebben vaak een vooroordeel over iemand. Dat mág er niet zijn!

Meer respect voor andermans mening. En dat belofte wordt waargemaakt en zeker nagekomen.

Of ik gelukkig ben?

Jazeker, Ik voel me in balans, heb een geweldige man, 2 prachtige lieve dochters en de mooiste beroepen die er zijn.
Haar ogen straalden bij de laatste zin. Dat Heidi haar werk doet met grote passie is duidelijk!


Ik spreek mijn dank uit naar Heidi voor het openhartige gesprek!

Anita.
[catlink volgende=”Volgende column van Anita” vorige=”Vorige column van Anita”]