Verboden dansplaat bij DFTM!

Bert had afgelopen maandag, zoals gebruikelijk, weer een volle uitzending inclusief een bijzondere Vergeten Dansplaat. Hieronder leest u de hoogtepunten van de uitzending. Elders op de website is meer info en audio te vinden over de nieuwe In The Picture. Ook kunt u de muziek van de laatste uitzending , De Keuze van Marthijs en alle In The Pictures nog eens rustig beluisteren op Spotify. Voor een overzicht van de afspeellijsten klikt u hier.

 

Vergeten Dansplaat
Elke week brengen we ook een vergeten dansplaat ter gehore, vaak uit de 70’s, 80’s of 90’s. De Vergeten Dansplaat was deze keer inderdaad een hele bijzondere. Verboden eigenlijk! Het gaat om de 2 tracks die eind 1991 ongeveer gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar uitkwamen die beiden samples bevatten van Carmina Burana; Een klassiek stuk van wijlen componist Carl Orff. Beide tracks werden een enorm succes en stonden in no-time in de TOP10 van de Nederlandse Top 40. Ondertussen hadden de erven van Carl Orff een rechtszaak aangespannen omdat er inbreuk was gemaakt op het auteursrecht. De uitspraak van de rechter was onverbiddelijk; De platen moesten uit de handel worden genomen en mochten ook niet meer gedraaid worden op de radio. In no-time verdwenen de platen dan ook weer uit de TOP40. Bert was benieuwd hoe het nu eigenlijk – bijna 27 jaar later -zit met de uitspraak van de rechter en ging informeren bij BUMA/STEMRA – één van de partijen in de toenmalige rechtszaak – of hij deze platen inmiddels weer mag draaien op de radio. Na een aantal weken kwam het verlossende antwoord; Ja, je mag de platen draaien. Is het verbod nu opgeheven? Dat is eigenlijk niet helemaal duidelijk, maar DFTM had in ieder geval officieel toestemming om de platen te draaien in deze uitzending. Dus wellicht voor het eerst in bijna 27 jaar legaal op de radio; O Fortuna van zowel Fortuna feat. Satenig, alsook de uitvoering van Apotheosis.

 

De nieuwe vergeten muziek van morgen
Sinds kort laten we u ook elke week een leuke, nieuwe single horen waarvan wij denken dat deze in de toekomst niet door zal breken. De Nieuwe Vergeten Muziek Van Morgen was van Fever High, een dames duo uit Brooklyn – NY, bestaande uit Anna Nordeen en Reni Lane. Ze zijn begonnen in 2015. Een EP, een album en een aantal singles brachten ze uit tot nu toe. De muziek valt in de hoek van New Wave en Synthpop. Producer Adam Schlesinger maakt ook deel uit van de band. Schlesinger zat eerst in de band Fountains Of Wayne (Sink To The Bottom en Stacy’s Mom). De nieuwe single van Fever High heet “Avec You” en die draaiden wij in de uitzending.

 

Ode aan de Dode

Pete Shelley, frontman van punkband The Buzzcocks is 6 december op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Na het punktijdperk had Pete een solocarrière en legde zich toe op zijn echte favoriete muziekstroming; Electronische Muziek. Hij schreef ook tracks voor anderen, of anderen coverden zijn tracks. Eén van de bekendste tracks van zijn hand is “Ever Fallen In Love”. The Buzzcocks zelf brachten het uit in 1978, maar later ook gecoverd door o.a. Fine Young Caniballs en ook door Peter Yorn gebruikt in de soundtrack van Shrek2. In 2005 verscheen een speciale uitvoering in het kader van A Tribute To John Peel (Beroemde BBC DJ die in 2004 overleed) In die uitvoering deden o.a. mee Robert Plant, Roger Daltrey, David Gilmour en Elton John.

 

De Keuze van Marthijs
De keuze van Marthijs is deze week van de driekoppige band ‘New Hope Club’. De band werd in 2015 opgericht door George Smith en Blake Richardson op 16-jarige leeftijd. Toen waren ze nog maar met z’n tweeën. Het derde lid, Reece Bibby, kwam er later pas bij. Reece deed in 2014 mee aan de X-Factor UK, waar hij op de 5e plaats eindigde. Toen was hij nog lid van de band Stereo Kicks. Deze band ging helaas in 2015 uit elkaar en toen besloot Reece zich aan te sluiten bij de New Hope Club. Inmiddels hebben zij twee EP’s uitgebracht: Welcome to the Club & Welcome to the Club (Part 2). DKVM van deze week is in 2018 als single uitgebracht en staat niet op één van die EP’s: Start Over Again!

 

Klompentip
Ook geven we de luisteraars wekelijks een aanvraag-tip voor het programma “Muziek op Klompen”. De Klompentip was deze week van The Opposites. We draaiden de track “Slaap”. Dat was de eerste grote hit van dit Nederhop duo. De naam Opposites komt voort uit het feit dat de twee heren in diverse opzichten het tegenovergestelde van elkaar zijn, zo is Willy kort en donker en Twan lang en licht. Willy De Bruin komt uit Noordeinde en Twan Van Steenhoven uit Heiloo. Tegenwoordig wonen ze allebei in Amsterdam. In 2014 besloten de twee te stoppen met The Opposites.

 

De uitzending is terug te luisteren via ‘gemist’.