Mark Stam en Rolf de Man: 550 keer in de hoofdmacht v.v. Strijen

Zaterdag 8 december was bij v.v. Strijen niet zomaar een zaterdag als alle andere. Het was er eentje om bij stil te staan! 2 Spelers van het vlaggenschip van de in de 2e klasse van de KNVB uitkomende Hoekse Waarders bereikten een enorme mijlpaal: samen speelden zij in totaal hun 550ste wedstrijd in ‘het eerste’.

Mark is in het veld te bewonderen als spits en heeft als zodanig de handen van alles en iedereen wat v.v. Strijen een warm hart toedraagt, veelvuldig in de lucht mogen doen steken als weer één van zijn fraaie goals mocht worden gevierd. Mark speelde zaterdag maar liefst zijn 300e wedstrijd, waarin hij overigens tweemaal trefzeker was.

Rolf, de onverzettelijke en nooit verzakende mannetjesputter aan de rechterkant van het veld, meestal rechtsback, maar soms ook acterend als rechtshalf, speelde zijn 250ste wedstrijd.

Alle reden dus om de beide mannen te feliciteren en in het zonnetje te zetten en dat gebeurde dan ook. Onder aanwezigheid van hun familieleden, vrienden en bekenden spraken voorzitter Dick de Heus en bestuurslid voetbalzaken Jaco Dorst spraken hun waardering uit voor de jarenlange staat van dienst voor ‘hun cluppie’.

Erelid Kees Kruijthof had minutieus bijgehouden en uitgezocht wanneer de mannen hun wedstrijden hadden gespeeld en kwam daarbij tot de conclusie dat zaterdag 8 december D-Day was. Onder een klaterend applaus van alle aanwezigen, was het dan ook uit handen van deze bijna 90 (!) jarige -binnen de vereniging bijzonder gerespecteerde en gewaardeerde- voormalig voorzitter en erelid, dat Mark en Rolf een mooi aandenken in de vorm van actiefoto’s, in ontvangst mochten nemen. En uiteraard waren er bloemen voor hun beider partners.

Terugblik

Vanzelfsprekend werd, na de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen DCV, ook even teruggeblikt. Daar waar aanvankelijk nog enige verwarring ontstond over hun debuutwedstrijden, lieten de mannen daar zelf geen twijfel over bestaan. Mark debuteerde in 2002 in de uitwedstrijd tegen ’s Gravenzande. Saillant detail daarbij is dat dat niet als spits was, maar als linksback! Ook Rolf weet zich zijn eerste wedstrijd voor de Strijen equipe nog prima voor de geest te halen: “dat was de uitwedstrijd tegen Gouda in 2009, de match waarbij Mark dan weer vanaf de middenlijn de doelman van de tegenstander wist te verschalken”, aldus de inmiddels in Rotterdam woonachtige Strijenaar.

Op de vraag aan Mark naar zijn mooiste goal verwachten mensen dan natuurlijk dat de gedachten naar enkele jaren terug gaan. Niets is in dit geval minder waar. Het geheugen hoeft niet meer dan anderhalf uur te worden opgefrist. Immers, het was juist rond de 70ste minuut van de wedstrijd tegen DCV waarin Mark uit een mooie voorzet vanaf de linkerkant al glijdend de bal kiezelhard diagonaal en onhoudbaar voor de keeper tegen de touwen jaagde!

Hoogtepunten

Uiteraard wordt ook gevraagd naar hun hoogtepunten. Ook daar hoeven beide heren niet lang over na te denken. Mark: “dat was onmiskenbaar de kampioenswedstrijd tegen Groote Lindt waarin ik de enige goal scoorde, de kampioensgoal dus.” En Rolf is al net zo vastberaden:

“mijn mooiste herinneringen gaan uit naar de beslissingswedstrijd voor de nacompetitie tegen SHO in Smitshoek. Ook die wedstrijd wonnen we en dus was promotie een feit!”

Middenin de feestvreugde maakte Mark van de gelegenheid gebruik om het publiek te kennen te geven dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen: “zakelijk word ik steeds drukker, en het kost me ook steeds meer moeite om te herstellen. Ik wil bovendien meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Het is mooi geweest.” Dat het mooi is geweest kunnen we alleen maar bevestigen en daarom is zijn besluit tegelijk even jammer als begrijpelijk.

Trots overheerste dus in de even volle als gezellige kantine aan de Prins Clausstraat. Trots op 2 rasechte Strijenaren en ware giganten. Mark (33) en Rolf (28) zijn voorbeelden voor de aanstormende talenten en zijn daarbij bovendien een vertolking van de visie en koers die bij ‘de Kanaries’ momenteel wordt gevolgd: een selectie met een volledig Strijense identiteit, waarbij de jeugd een continue kans krijgt om door te st(r)omen. Ook voor die jongere generatie geldt dat zij op dergelijke wijze in de schijnwerpers zullen worden gezet bij het behalen van de mooie mijlpaal van 250 wedstrijden. Immers: ‘v.v. Strijen, dat zijn wij!’