Kees Dam: ‘verwonderd en dankbaar’ na succesvolle actie

De actie om geld bijeen te brengen voor de behandeling van kankerpatiënt Kees Dam heeft binnen korte tijd het streefbedrag van 650.000 euro bereikt. In ons programma HWLive Actueel ontvingen we de familie-woordvoerder Cees Dam. Beluister hieronder het interview terug:

De inwoner van Nieuw-Beijerland is in Nederland uitbehandeld. Alleen in de Verenigde Staten kan hij de CAR-T-cell behandeling  ondergaan, die kans geeft op genezing.

Omdat de behandeling in de VS niet door de Nederlandse verzekering wordt vergoed, werd door familie en vrienden de Stichting Medische Hulp aan Kees opgericht. Deze startte op 3 november met het inzamelen van geld.

Aanvankelijk was het doel een half miljoen euro. Dat doel kwam al na een week in zicht. Intussen bleek de behandeling in de Verenigde Staten duurder te zijn van verwacht. Het nieuwe streefbedrag werd 650.000 euro. Ook dat doel is inmiddels bereikt.

Mayo Clinic

“Stil en verwonderd zijn wij van het bereiken van zo’n enorm bedrag in
een korte tijd”, zeggen Kees en Nelleke Dam.  “Verwonderd en dankbaar over zoveel inzet, donaties, acties en medeleven vanuit familie, vrienden, het dorp, de kerken, het bedrijfsleven, bekenden en onbekenden uit het hele land en zelfs daarbuiten.”

In november is Kees een week in een ziekenhuis in Minnesota geweest. Daar vond het eerste deel van de behandeling plaats. Daarbij bleek dat Kees in aanmerking komt voor het tweede en beslissende deel van de CAR-T-cell behandeling. Hiervoor vertrekt hij nog voor de kerstdagen weer naar de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.

Ook nu het geld bijeen is en de behandeling is gestart, zijn mensen Kees en Nelleke Dam niet vergeten.  “Ook vandaag werden wij verrast door plaatselijke winkeliers met een kerststukje, brood- en banket, allerlei lekkere dingen uit de supermarkt en verzorgingsproducten. Dit omdat wij tijdens Kerst en Oud en Nieuw niet bij ons gezin kunnen zijn. Dat we het komende week maar gezellig moesten maken met elkaar”, vertelden ze op 8 december.

Aan de vooravond van het tweede deel van de behandeling zijn Kees en Nelleke vooral dankbaar voor wat ze de afgelopen weken mochten meemaken. “Dankbaarheid aan God voor wat wij uit Zijn hand mochten ontvangen.”

“Er wordt tegenwoordig veel gesproken over hardheid en egoïsme, maar wij hebben afgelopen periode duidelijk iets anders mogen ervaren. Dat er nog zovelen zijn die zich inspannen of geven voor een ander.”

Meer informatie over de actie is te vinden op de website www.medischehulpaankees.nl .

Foto:  De Mayo Clinic in Rochester, Minnesota. Hier wordt Kees Dam behandeld.