Feestelijke opening Schakeltuin en vernieuwde centrum Klaaswaal

Wethouder Bas Boelhouwers en manager Stedin Hoogspanning Roy Coonen openden de Schakeltuin door een informatiebord te onthullen. Het gebied rondom het energieverdeelstation, uit de jaren ’80 met zijn hoge elektriciteitsmasten, heeft een grote metamorfose ondergaan. Stedin heeft een modern en compact verdeelstation gebouwd aan de Julianastraat in Klaaswaal en de gemeente Cromstrijen heeft een plantsoen met wandelpad, banken, planten, struiken en bomen gecreëerd. Aansluitend werd in de Voorstraat de sfeerverlichting van de nieuwe lantaarnpalen ontstoken ter afsluiting van de werkzaamheden die in het vernieuwde centrum zijn doorgevoerd.

In het laatste kwartaal is de gemeente gestart met de realisering van een plantsoen. Bas Boelhouwers: “De gemeente Cromstrijen investeert hiermee op een unieke manier in leefbaarheid, natuur en recreatie in Klaaswaal. Inwoners van Klaaswaal misten de mogelijkheid om een rondje rond het dorp te wandelen op een veilige en aangename manier. Door een prettig wandelpad te realiseren kunnen inwoners vanaf de Nassaustraat wandelen via het voetpad door het parkje naar de hoek van de Emmastraat-Julianastraat en visa-versa.”

Stedin heeft de afgelopen drie jaar een modern verdeelstation ontworpen en laten bouwen. Roy Coonen: “Wij willen een goede buur zijn en de verstoring tot een minimum beperken vandaar het ontwerp van het compacte verdeelstation dat past in de omgeving. Aangezien er grond beschikbaar kwam, hebben we samen besloten om van deze grond een parkje te maken. Stedin geeft het stuk grond in bruikleen aan de gemeente zodat iedereen hier gebruik van kan maken.”

Ook in het centrum van Klaaswaal is de laatste maanden gewerkt aan een winkel- en woonstraat die beter past bij Klaaswaal. De Voorstraat, de Botjesstraat en de Kerstraat vormen met elkaar het hart van het dorp. Wethouder Boelhouwers: “Hier wilden de gemeente, bewoners en ondernemers meer sfeer en levendigheid terugbrengen door de straten aantrekkelijker te maken. De Botjesstraat heeft een frisse uitstraling gekregen door nieuw materiaal te gebruiken voor de bestrating en de nieuwe trap. In de Voorstraat hebben we de oude lichtmasten vervangen voor nieuwe lichtmasten. De doorgang van de trottoirs zijn verbeterd door nieuwe bomen te planten. De oude bomen zorgden met hun wortels voor scheef zittende tegels waardoor de doorgang werd belemmerd voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Vervolgens kwamen er nieuwe boomroosters met led verlichting. Tegelijkertijd hebben we ook de verkeersveiligheid aangepakt.”

Door deze en nog veel meer aanpassingen krijgt het centrum een rustig en sfeervol straatbeeld.