Aurélie van Kleef winnaar Spijkerbroekactie

‘Lever je oude spijkerbroek in en win € 100,-‘. Wij winnen toch nooit iets… Aurélie van Kleef uit Mijnsheerenland hoort het haar man Menno nóg zeggen toen zij in november meedeed aan de spijkerbroekactie van gemeente Oud-Beijerland en de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard. Het geluk lachte haar echter dit keer toe. Want laat wethouder Piet van Leenen deze week nu juist háár ‘prijswinnend’ kaartje trekken!

Prijs

Toch was dat niet de voornaamste reden om mee te doen aan de actie. “Weggooien van kleding is bij ons sowieso niet aan de orde”, vertelt Aurélia. “Omdat de kledingkast nodig toe was aan een kritische blik, kwam de spijkerbroekactie precies op het goede moment”. Na het inleveren van de spijkerbroek, voorzien van een kaartje met contactgegevens – je weet tenslotte maar nooit – wijdde ze dan ook geen enkele gedachte meer aan de actie. Aangenaam verrast was Aurélia dan ook met het bericht ‘je hebt € 100,- gewonnen; kunnen we misschien een afspraak maken voor de officiële prijsuitreiking?’ Nou, dat kon uiteraard. Graag zelfs!

Circulair

Dus melden Aurélia, Menno en dochtertje Linde van vier maanden zich bij het gemeentehuis voor het moment suprême. Vooraf schetst wethouder Piet van Leenen het doel van de spijkerbroekactie. Inwoners konden hun spijkerbroeken doneren op verschillende locaties in Oud-Beijerland en in de vijf gemeentehuizen in de Hoeksche Waard. De ingezamelde spijkerbroeken worden (her)gebruikt als isolatiemateriaal voor de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie Boezem & Co op het terrein van de kinderboerderij. Het gebouw, vertelt de wethouder enthousiast – hoe kan het ook anders als je duurzaamheid in je portefeuille hebt – wordt circulair gebouwd. Oude materialen en stoffen worden hergebruikt en krijgen zo een nieuwe bestemming. In totaal zijn 750 spijkerbroeken ingeleverd met een totaal gewicht van zo’n 750 kilo. Verwerkt tot isolatiemateriaal gaan deze spijkerbroeken nog minstens 30 jaar mee.

Om de actie nóg meer te stimuleren, werd besloten een prijs (VVV-bonnen) ter waarde van € 100,- te verloten onder de inleveraars. Tenminste, als een kaartje/briefje met contactgegevens aan de broek hadden bevestigd. De afloop kennen we… uit alle inzendingen werd de naam van Aurélia getrokken.

Tot besluit van de ceremonie neemt de gelukkige winnaar haar prijs en bloemen in ontvangst uit handen van wethouder Piet van Leenen en RAD-directeur René Huisman.