SGP/CU-fractie: Verbod op roken op sportvelden

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 november, stelde raadslid Kees van Pelt, namens de Oud-Beijerlandse SGP/CU-fractie, het roken op sportvelden in het bijzijn van kinderen aan de orde.

Kees: “KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds namen in 2015 het initiatief voor de ‘Rookvrije Generatie’. Het vertrekpunt van het initiatief zijn opgroeiende kinderen. Een onderdeel van het initiatief is het streven is dat kinderen die vanaf nu worden geboren, sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen”

Kees benadrukt de noodzaak hiervan: “We willen met name opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken beschermen en de verleiding wegnemen om te gaan roken. Nog steeds beginnen elke dag 126 kinderen met roken. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn. Ik heb wethouder Harry van Waveren dan ook verzocht te onderzoeken of sportverenigingen kunnen worden gemotiveerd om op zeer korte termijn beleid te ontwikkelen dat moet voorkomen dat op de sportterreinen nog langer in de buurt van kinderen wordt gerookt. Niet alleen voor de kinderen die nog worden geboren maar ook voor onze huidige kinderen.”

Wethouder Van Waveren antwoordde dat hij de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord dat eind deze maand wordt gepresenteerd wil afwachten. Hij overweegt, dat in het geval dat de presentatie van het akkoord langer gaat duren, een brief te sturen aan de verenigingen.