Nieuwe ledschijnwerpers voor Dorpskerk Westmaas

De Dorpskerk in Westmaas is in de avonduren weer mooi verlicht. In samenwerking met gemeente Binnenmaas heeft Henk van der Burg, ledverlichtingdeskundige en kerkrentmeester van de protestantse gemeente (PKN) Nieuwland, de oude halogeenschijnwerpers vervangen door zeven nieuwe ledschijnwerpers.

Energiezuinig

De oude halogeenschijnwerpers moesten nodig vervangen worden. Niet alleen gingen de halogeenlampen regelmatig stuk, een steeds terugkerende kostenpost, ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid was vervanging noodzakelijk. De oude halogeenlampen verbruikten samen 7 kWh per uur. De nieuwe ledlampen verbruiken samen slechts 0,42 kWh per uur. Dat is dus een zeventiende deel van het oorspronkelijke energieverbruik.

Speciaal licht

De kerk heeft twee eigenaren: de toren is van gemeente Binnenmaas en het schip is van de kerkelijke gemeente. Na overleg met de gemeente heeft de heer Van der Burg de nieuwe led-schijnwerpers ontworpen en gebouwd, de opstelpunten opgeknapt en de nieuwe schijnwerpers geplaatst. De speciale ledlampen verspreiden een warm, geeloranje licht, speciaal ontwikkeld voor het verlichten van monumentale gebouwen. Een van de voordelen van dit licht is dat vleermuizen hiervan minder last ondervinden dan van het gewone ‘witte’ licht. Verder zijn in de schijnwerpers speciale siliconen lenzen aangebracht om het licht te bundelen en zo verblinding tegen te gaan.

De schijnwerpers zijn aangesloten op een astronomische tijdklok en branden elke avond van 20 minuten na zonsondergang tot 23.00 uur