Eerste openbare debat nieuwe gemeenteraad Hoeksche Waard

Terwijl de stofwolken van de Hoeksche Waardse verkiezingsuitslag nog aan het optrekken zijn, worden de eerste stappen alweer gezet voor de coalitievorming. In aanloop naar de formatie wordt zaterdag 24 november, om 10.00 uur, in de raadzaal van het gemeentehuis van Korendijk een zogenaamd duidingsdebat gehouden. Tijdens dit openbare debat kunnen alle fractievoorzitters, van de tien partijen die samen de nieuwe raad gaan vormen, hun kijk geven op de verkiezingsuitslag.

,,Tijdens het duidingsdebat kunnen de gekozen partijen op geheel eigen wijze betekenis geven aan de uitslag. En kunnen ze eventueel al aangeven met wie ze in zee willen gaan in een coalitie’’, legt interim-griffier Etienne Hesen uit. Daarnaast komt onder meer ook aan de orde op welke wijze de coalitieonderhandelingen van start gaan. Hoe het informatie- en formatieproces in zijn werk gaat. En wat daar allemaal bij komt kijken.

Tevens wordt deze eerste bijeenkomst gebruikt om kennis te maken met de heer Sjaak van der Tak, die op verzoek van het CDA bereid is om als verkenner de eerste gesprekken te gaan voeren voor het vormen van een coalitie in de gemeenteraad.

De partijen die aan het debat deelnemen zijn: CDA (8 zetels), Lokalen Hoeksche Waard (6 zetels), SGP (6 zetels), VVD (4 zetels), D’66 (3 zetels), GroenLinks (3 zetels), PvdA (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels), Hoeksche Waardse Senioren Partij (2 zetels) en Cromstrijen ’98 HW (1 zetel).

Het duidingsdebat is live te volgen via de Facebook-pagina GemeenteraadHW of te beluisteren via de website van de gemeente Korendijk: korendijk.raadsinformatie.nl. Ook omroep Hoeksche Waard zal verslag doen van dit debat.