‘De vergeten winter’ was onvergetelijk

Terug naar tijd van de echte winters, dat doen we in het nieuwe boek van de hand van Arie Pieters: ‘De vergeten winter’. En met die ‘vergeten winter’ wordt dan de winter van 1928/1929 bedoeld, die door meteorologen van dat ‘stempel is voorzien. Het boek kan gezien worden als de opvolger van ‘De Beer en Koning Winter’, alleen is nu specifiek ingezoomd op de winter van 1928/1929.

Bevroren Oude Maas Zwijndrecht

En hoewel er ook weer prachtige beelden voorbijkomen van de regio Hoeksche Waard en Drechtsteden, nemen we in ‘De vergeten winter’ ook een kijkje (soms ver) buiten onze landsgrenzen. De winter van 1929, want feitelijk begon deze strenge én unieke winter pas echt halverwege januari 1929, zorgde op dat moment voor koude records in veel Europese landen. En toch wordt deze winter, die in de top vijf staat van de koudste winters van de vorige eeuw, nog maar zelden genoemd als er terug wordt gekeken op de ‘winters van vroeger’. En dat is onterecht. Enerzijds horen we het jaartal 1929 in historische overzichten alleen maar noemen als men het heeft over de beurskrach (oktober van dat jaar) en anderzijds bleek dus dat sommige meteorologen het ‘de vergeten winter’ noemen. Dat komt beide waarschijnlijk puur omdat we weinig bewegende beelden hebben van deze wel degelijk hele barre winter. Hoog tijd om eens ‘in te zoomen’ op die unieke winter.

We maken kennis met een bizar ‘ijspaleis’ in Leiden, een barre Elfstedentocht, Europa in de greep van de winter,
een compleet ingesneeuwde Oriënt Express, ijspret, de wintermode ten tijde van de winter van 1928-1929  en natuurlijk stoomt Siberië, de ‘Beer van Rotterdam’ weer op. Want deze legendarische stoomijsbreker ontbreekt uiteraard niet in het nieuwe boek. Mede n.a.v. het boekje ‘De Beer en Koning Winter’ doken er namelijk nog meer prachtige plaatjes op van de ijsbreker, druk bezig om in 1929 letterlijk het ijs te breken.

 ‘De vergeten winter’ (92 pagina’s, ISBN: 9789463670999) is gepubliceerd via het self- publishingplatform mijnbestseller.nl. Het boek is sinds 13-11-2018 te bestellen bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €13,50.

Het boek bevat meer dan zestig foto’s van ‘de vergeten winter’. Bestellen kan uiteraard ook altijd bij alle regionale boekwinkels, zoals ‘Bij Arie lees, schrijf & kadoshop’, Bruna v. d. Hoek en Boekhandel Edel.