De Peerdegaerdt winterklaar dankzij Natuurwerkdag

Vrijwilligers aan de slag voor de natuur

Op zaterdag 3 november 2018 was de landelijke Natuurwerkdag. Tijdens deze vrijwilligersdag, een initiatief van LandschappenNL, gingen door heel Nederland bijna 16.000 mensen vrijwillig aan de slag om de natuur een stukje mooier te maken.

De Natuurwerkdag is een jaarlijks terugkerend evenement. Elke eerste zaterdag van november gaat heel Nederland op pad om hun handen vuil te maken in de natuur en zo de natuur mooi en gezond te houden. Zo ook op Landgoed de Peerdegaerdt waar meer dan twintig vrijwilligers aan de slag gingen met het knotten van wilgen, het snoeien van de fruitbomen in de hoogstamboomgaard en het winterklaar maken van de moestuin en de wandeltuin van Mien Ruys.

Diversiteit aan klussen
Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt vertelt enthousiast: “We hebben altijd klussen die gedaan moeten worden op het landgoed. Zowel jaarlijks terugkerende klussen, als klussen die eenmalig zijn.” De Natuurwerkdag is een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten op De Peerdegaerdt. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Hèlen vervolgt: “We hopen natuurlijk dat we de deelnemers aan de Natuurwerkdag een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen.” Om dit te stimuleren zorgt De Peerdegaerdt tijdens vrijwilligersdagen dat deelnemers kunnen kiezen uit veel verschillende klussen, die allemaal begeleid worden door een professional. Daarnaast kunnen vrijwilligers altijd rekenen op een heerlijke biologische lunch met producten van het landgoed.

Het derde weekend van maart neemt De Peerdegaerdt weer deel aan NLdoet om De Peerdegaerdt zomerklaar te maken en hoopt dan ook weer op een mooie opkomst van vrijwilligers.

Natuurwerkdag 2018 op De Peerdegaerdt
Afgelopen zaterdag ging een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag om het landgoed in Strijen klaar te maken voor de winter. Het zonnetje straalde gedurende de hele dag en maakte de herfstbeleving compleet. Onder het genot van een bakje koffie of thee kregen de vrijwilligers uitleg over de werkzaamheden die uitgevoerd konden worden, waarna de groep  zich verspreidde over de verschillende klussen en aan de gang ging met het winterklaar maken van de natuurlijke moestuin, het knotten van de wilgen en het snoeien van de ruim 100 jaar oude fruitbomen uit de hoogstamboomgaard. De ecologische moestuin is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. Samen met een grote groep vrijwilligers is deze aangelegd. Onder begeleiding van een moestuinexpert onderhouden vaste vrijwilligers deze natuurlijke moestuin.

Naast de vaste groep vrijwilligers waren ook diverse nieuwkomers aanwezig op de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt. “Wij zijn recent verhuisd en hebben onze tuin flink onder handen genomen. Hierdoor hebben we de smaak te pakken gekregen”, lacht één van deze nieuwkomers. “Doordat we ook diverse fruitbomen hebben staan, hebben we gekozen voor De Peerdegaerdt om meer kennis op te doen. Dat is gelukt, het was ontzettend leuk en leerzaam en de lunch uit eigen moestuin was overheerlijk”.

Iedereen ging na deze smaakvolle lunch weer energiek verder met het middagprogramma en slaagden er zo in alle klussen te klaren. Al deze inspanningen zorgden voor een geslaagde Natuurwerkdag, die rond vier uur werd afgesloten met koffie en thee. Alle vrijwilligers kregen nog een leuke attentie mee: krokusbollen voor in de tuin en het Peerdegaerdts dubbelsapje van de oogst van dit jaar.

Foto’s van deze dag zijn hier te vinden.

Zaterdag 16 maart 2019 is tijdens NLdoet de volgende vrijwilligersdag op De Peerdegaerdt, deze staat in het teken van het zomerklaar maken van De Peerdegaerdt. Aanmelden kan hier!