Anita ontmoet….

“Wat moet deze jongeman met een koningin?? Waarom draagt hij soms uitzonderlijke pakken, pakken die zo verschillen van elkaar?”

“Even waande ik mij in een bijenkorf. Een komen en gaan in de woning in Nieuw-Beijerland. Een warm nest waar iedereen graag in- en uitvliegt en zeer welkom is.

Niet zo vreemd, gezien de hobby ‘s van Gerrit Klein”

Tijdens een mooie ontmoeting kreeg ik antwoorden op al mijn vragen”.

Anita van Bruggen-Knape


33 stuks

“Na mijn studie dierenverzorging waar ik helaas geen werk in kon vinden, ben ik in een boomgaard in Numansdorp gaan werken. Ik doe daar alle voorkomende werkzaamheden zoals bestuivingen, sproeien, de pluk. Er is altijd iets te doen. Het fijne ervan is de natuur. Daar geniet ik van! Ik ben graag buiten!

Tijdens een baantje in mijn studieperiode ontmoette ik een imker en mocht een keertje mee op pad. Mijn liefde voor de bijenwereld was geboren! Een paar korfjes, bijenvolken,en al het materiaal wat nodig is om imker te zijn, zette mij aan het werk. Die ene korf is inmiddels uitgegroeid tot 33 stuks. Her en der verspreid door de hele Hoeksche Waard . Soms verhuur ik ze voor een boomgaard voor de bestuiving”.

Koningin

“Ik heb wat bijenvolken gekocht. Daarvan weet je meestal wel dat het een goed volk is. Dat zie je aan de eitjes. Soms wordt ik gebeld om een neergestreken volk op te halen, dan is het even afwachten wat voor ”vlees ik in de kuip heb”, of liever gezegd honing! Er moet altijd een koningin bij zitten. Dat is het eerste waar ik naar kijk. Zij is herkenbaar door de vorm, is namelijk langer dan een normale bij. Ondanks dat is het toch lastig zoeken. Heb ik haar gevonden dan zet ik er soms een stipje verf op. Een koningin legt de hele dag eitjes dat zorgt voor nieuwe aanwas. Een bijenvolk geeft ongeveer 10 tot 15 kg. honing per jaar.

Ik werk graag zonder handschoenen,dat brengt risico met zich mee om gestoken te worden. En dat gebeurt!. In het begin had ik daar meer last van dan nu. Meestal zijn de bijen wel lief. Elk volk is verschillend. Ik heb één keer een zeer agressief volk gehad. Die was ik liever kwijt dan rijk!”

De kleine imkerij

“Ja ik kan eindeloos vertellen over deze hobby en wordt soms gevraagd voor lezingen. Onlangs heb ik een powerpointpresentatie gegeven op een middelbare school, “ De Willem van Oranje” in Oud-Beijerland. En in bejaardenhuizen. Ook heb ik een facebookpagina aangemaakt “De kleine imkerij” daarop kan men zien wat er met de bijen gebeurt.

Onlangs ben ik een half jaar naar Australië geweest om nog meer te weten te komen over het imkervak. Heb daar een half jaar gewerkt! Meegelopen met een imker. De manier hoe ze daar omgaan met dit werk is zo groots! Niet te vergelijken met hier! De hoeveelheid korven die men uit heeft staan is een dagtaak om deze te verplaatsen! Een vrachtwagen vol! Indrukwekkend om te zien!

Ik zou graag nog eens terug willen!”

In de leer

“En ja dan heb ik nog een andere hobby. Het zwaardvechten! Samen met mijn broer ging ik op zoek. We zagen een artikel hierover in een blad dat ons gelijk aansprak, zijn gaan zoeken en kwamen hiervoor in Rotterdam terecht. De sport is redelijk nieuw in Nederland. Een historische Europese krijgskunst H.E.M.A. genaamd, wat staat voor: “Historical European Martical Arts”. Het zwaard is lang, groot en zwaar! Het beschermende pak daar was ik snel aan gewend, gezien mijn andere hobby, alhoewel deze natuurlijk heel anders is . We trainen eenmaal per week. Er worden nog geen wedstrijden gehouden hier in Nederland. Wel demonstraties. Daar heb ik nog niet aan meegedaan! Dat gaat zeker een keer komen!

Op dit moment ben ik nog in de leer. Mijn broer is inmiddels gestopt”.

“Mijn grootste voorbeeld op aarde? Ja, dat is toch wel mijn vader ondanks zijn fouten- die ieder mens maakt en ook mág maken- een mooie man, die mij de liefde voor de natuur heeft laten zien!”

“Mijn Huis is een Thuis wanneer ik de geborgenheid en warmte van mijn familie om mij heen kan voelen!”

“Als ik de wereld zou kunnen veranderen zou ik deze minder gericht laten zijn op geld. De luxe overboord gooien, leven in éénvoud! Er is zoveel in overvloed wat we niet nodig hebben!”

Of ik een gelukkig mens ben: Ja over het algemeen wel! Als het goed met de bijen gaat, gaat het ook goed met mij!


Ik spreek mijn bewondering uit naar Gerrit Klein .

De gedrevenheid waarmee hij zijn hobby’s neerzet, laat zien wie hij is.

Een man met liefde voor de natuur!

[catlink volgende=”Volgende column van Anita” vorige=”Vorige column van Anita”]