Anita Ontmoet……..

“Respect voor de aarde en dieren. De aarde is onze moeder. Zorg goed voor haar. Open je hart en ziel”

Kees Bravenboer! Een bijzondere man, ietwat eigenzinnig met een grote voorliefde voor de Indiaanse spiritualiteit en wijsheid.

Zijn huiselijke omgeving siert wie hij is; spiritueel, creatief en open. In zijn wonderlijk ingerichte woning in Strijen had ik een ontmoeting met hem.

Anita van Bruggen-Knape


Hoe mooi is dat
Ik kom uit een gezin van acht kinderen en ben van oorsprong schilder. Een ziekte legde een tijd dit werk stil. Eenmaal hersteld ben ik van alles aan gaan pakken.Van betimmeringen, muurschilderingen, behangen, kunst maken, tot kleine verbouwingen, noem het maar op. Ik deed alles om brood op de plank te krijgen. Kreeg er lol in en ontdekte mijn creativiteit. Deze kwam steeds meer tot bloei. Mijn hobby werd mijn werk! Hoe mooi is dat!

Ik startte mijn eigen schilders- en behangersbedrijf, die ik door mijn ziekte toen noodgedwongen heb omgezet in een onderhoudsbedrijf, en zette een Facebooksite op: “Kees en Kunst”. Van veel spullen weet ik wel iets te maken! Alle hoeken en gaten hier in dit huis zijn benut. Vaak tik ik ergens iets op de kop. Mensen gooien zo snel iets weg! Ik zie daar altijd wel brood in en neem het mee naar huis. De serre hier aan de achterkant heb ik ook gebouwd, evenals de aanbouw aan de keuken .De serre doet nu even dienst als kattenverblijf als ik van huis ben. Zo kunnen die beestjes lekker rauzen in hun grote buitenverblijf zonder dat ze iets kapot maken.
Ik ben altijd bezig, zij het nu wel rustiger aan en meer ontspannen dan in het verleden. Alles in mijn tempo! Niet in die van onze huidige maatschappij. We leven te snel, daardoor ontstaan er ziektes. De organen houden dat niet vol! Vroeger raasde ik maar door, liep ik aan alles voorbij, Het maakte mij ziek. Mijn hoofd zat te vol, die draaide 24 uur per dag op volle toeren.”

Ontdekken
Het is niet alleen mijn creativiteit die ik ontdekte. Ik ging dingen waarnemen die andere mensen niet zagen. Dat had ik als kleine jongen al maar stopte het diep weg! Ik heb toen het één en ander gezien dat ik liever niet wilde zien.In deze tijd mocht en kon ik daar niet over praten.
Tijdens een klus kwam ik in contact met iemand. We zaten samen koffie te drinken en raakte in gesprek. Ik zag kleuren rond een boom voor haar huis en vroeg haar of ze dat ook zag.” Nee!”. Het enige wat op dat moment door mijn hoofd ging was: “Kees, je fantasie gaat weer met je aan de loop, jongen! “. Ik liet het voor wat het was. Een paar dagen later werd ik door haar gebeld of ik mee wilde naar een opleiding die zij deed. Men wilde mij graag spreken. Ik zag daar een zwarte vlek rond de keel van een dame. Spontaan benoemde ik dat, waarop zij begon te huilen. Dat vond ik heel erg! Naderhand vertelde de therapeut mij dat het een ernstige ziekte in haar keel betrof. Ik hoefde me niet schuldig te voelen over mijn uitspraak.
Ik begon te geloven in mijn helderziendheid. Te vertrouwen dat wat ik zag, juist was, zonder zweverig te worden. Ik begon in te zien dat lichaam en geest werkelijk één zijn, en dat alles wat ik al meegemaakt had, en nog mee zal maken, levenslessen zijn.

Ik heb op het randje van de dood gebalanceerd, voor even was ik ergens anders, daar wat nauwelijks te beschrijven is. Het enige wat ik er van kan vertellen is dat het er was. Dat ik weer terug op aarde ben gekomen is niet zonder rede geweest. Ik heb hier blijkbaar nog wat af te maken.
Praktijk
Ik ben een 3-jarige opleiding gaan volgen voor Spiritueel therapeut. Heb twee jaar gewerkt bij het instituut waar ik de opleiding volgde, in Amersfoort. Naderhand heb ik ook nog een opleiding in de orthomoleculaire geneeswijze gevolgd. Met beide diploma’s op zak begon ik mijn eigen praktijk.
Altaar
Ik geloof dat er zeker iets tussen hemel en aarde is. Ik kom uit een zeer christelijk gezin. Wat ik in mijn jeugd geloofde, was iets wat ik wél moest geloven. Opgelegd door autoriteiten! Dat is nu anders. Ik geloof met mijn hart en intuïtie. Neem bijvoorbeeld dat grote Jezusbeeld daar.
Dat zag ik ergens en voelde dat deze bij mij hoorde. De open armen, het gezicht, prachtig! Het was mij het zeker waard om het voor een groot bedrag mee te nemen. Veel in dit huis heeft emotionele waarde. Het houten kruis boven het beeld is van mijn overleden zus. Mijn broer wilde het wegdoen. Het doet me goed dat het bij mij terecht is gekomen. Nu draag ik haar op deze manier bij mij! Ja, dat hoekje is mijn religieuze plekje. Daar liggen en hangen waardevolle spullen. Ik zit er graag!

Indianen
Meeste affiniteit heb ik met de Indianen, maar ook Boeddha speelt een grote rol in mijn leven. Dat kun je wel zien hier in huis. Door de beelden her en der voel ik me één met hen. Indianen zijn mooie mensen! Hun levenswijze, de Indiaanse spiritualiteit, spreekt mij erg aan. Ze staan dicht bij de aarde, hebben prachtige rituelen en leven in dankbaarheid.
De WOLF is mijn totemdier. Vandaar deze ketting om mijn nek. Ik heb hem van mijn lieve dochter gekregen.
“De wolf is welwillend, grootmoedig en zachtaardig.
Hij is gevoelig en sympathiek, creatief en intuïtief, maar,
soms niet zo erg praktisch”
Dat past bij mij!
Dat ik er op deze aparte manier uitzie – ik zou wel een Indiaan willen zijn- heeft hier deels mee te maken, maar ik ben ook mijn leven lang wel een beetje een rebel geweest, met de gevestigde orde had ik soms moeite. Natuurlijk kun je deze niet links laten liggen, anders pas je nergens bij, en daar kom je niet mee weg. Er een beetje tegen aan schoppen voelde wel fijn. Het was zeker geen provocerend gedrag. Uiteraard liep ik er met regelmaat tegen aan.
Toch; dit is Kees Bravenboer! Dit ben ik! Het voelt goed en fijn te weten wie ik werkelijk ben en dat wil ik niet wegstoppen.
Mijn slaapkamer boven op de eerste verdieping is mijn domein. “Het land der indianen”. Alles wat je hier ziet, heb ik zelf gemaakt. De muurschildering is altijd in beweging. Ik verander deze met regelmaat, haal iets weg en/of teken er iets bij. De tipitent aan de muur is mijn eigen ontwerp en deze zal door het verhaal ervan nooit kunnen/mogen veranderen. Het is, zoals je ziet, een verlenging van het geheel op de wand.

De droomvangers boven mijn bed geven mij bescherming.
Die kastdeuren die je daar ziet heb ik bij iemand van de boerderij vandaan. Ze lagen boven in de hooischuur en ik mocht ze meenemen. Ik heb er een mooie kast van weten te maken. Mijn Huis is een Thuis als mijn gevoel erin ligt! En dat is hier zeker te vinden.

Als ik iets zou kunnen veranderen in de wereld dan zou ik het liefst terug willen gaan naar de tijd dat de mensheid nog op handen en voeten liep. Dat kan natuurlijk niet. Ik zou in ieder geval respect in de wereld willen brengen. Respect voor de dieren, de aarde en elkaar.
Of ik een gelukkig mens ben? Ja, ik heb fantastische lessen gehad in mijn leven, fijne ontmoetingen en mooie mensen om mij heen. Weet je: “mensen ontmoet je nooit zomaar!”
Ik geef mezelf een 9,5!


Ik spreek mijn dank uit naar Kees voor het openhartig gesprek en het openstellen van zijn kwetsbaarheid. Zijn wie je werkelijk bent van binnenuit daar is moed voor nodig!
Een mooi mens met een bijzondere kijk op het leven!

[catlink volgende=”Volgende column van Anita” vorige=”Vorige column van Anita”]