Vaker financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van overvallen

Met het intreden van de donkere dagen, neemt de kans op woningovervallen toe. Een gewelddadige woningoverval heeft grote impact en brengt vaak materiële schade en psychisch letsel met zich mee. Steeds meer slachtoffers van gewelddadige overvallen weten het Schadefonds Geweldsmisdrijven te vinden. Zij vragen financiële steun aan om het leed te verzachten. Dit doet echter lang niet elk slachtoffer. Tijdens de Week van de Veiligheid, die op 8 oktober van start gaat, roept het Schadefonds Geweldsmisdrijven slachtoffers van een gewelddadige overval, diefstal of straatroof daarom op zich alsnog te melden. Op schadefonds.nl dienen zij hun aanvraag snel en eenvoudig in.

Jaarlijks zijn duizenden Nederlanders slachtoffer van een geweldsmisdrijf met ernstig psychisch of lichamelijk letsel tot gevolg. Afgelopen jaar steeg het aantal aanvragen voor een financiële tegemoetkoming bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven met 7,3% tot 8.203 aanvragen. Toch zijn er nog veel slachtoffers van een geweldsmisdrijf die nog geen financiële tegemoetkoming hebben aangevraagd. De praktijk leert dat het geldbedrag mensen helpt hun leven weer op de rails te krijgen.

Voor Tony de Jong hielp de steun van het Schadefonds bij de verwerking van de gewapende overval die hij meemaakte. “In de uitgaansgelegenheid waar ik werkte, kwamen plotseling mannen met bivakmutsen binnenlopen. Eerst dacht ik dat het een vrijgezellenfeest was. Ik begreep de ernst van de situatie pas toen de mannen om mij heen kwamen staan en mij met een Kalasjnikov bedreigden. Je wilt niet weten wat er dan door je heen gaat. Het verwerken van zo’n ingrijpend voorval kost veel tijd. Anderhalf jaar later hoorde ik over het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De financiële steun en de persoonlijke benadering hebben mij enorm geholpen de overval een plek te kunnen geven. Dat gun ik andere slachtoffers ook.”

Bent of kent u een slachtoffer van een gewelddadige overval?

Als slachtoffer van een overval waarbij geweld is gebruikt of met geweld is gedreigd, kunt u in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven dient u uw aanvraag hiervoor schriftelijk of digitaal in. Dit kan tot 10 jaar nadat het misdrijf plaatsvond. “Om het voor slachtoffers zo makkelijk mogelijk te maken, kunnen mensen hun aanvraag voor een financiële tegemoetkoming op www.schadefonds.nl indienen en volgen”, vertelt Corinne Kalter, beleidsmedewerker bij het Schadefonds. “Ook voegen wij binnenkort een ‘Quickscan’ aan onze website toe. Door twee à drie eenvoudige vragen te beantwoorden, weten mensen direct of het zinvol is een aanvraag te doen.”