Leerlingen cbs De Parel en obs Het Talent bouwen ‘stad’ in Strijen

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen De Parel en Het Talent hebben maandag 8 en dinsdag 9 oktober hun eerste stappen in het gemeentehuis van Strijen gezet en kennisgemaakt met democratische besluitvorming via het educatieve doe-programma Democracity.

Democracity is een educatief rollenspel voor kinderen, met als doel om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit een plattegrond met wegen, woonhuizen en 60 gebouwen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in Democracity gebouwd gaat worden. Bedrijven? Of moet er juist ruimte komen voor groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden.

Voor de inrichting van de Democracity richtten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij hebben ervaren dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving.