Feestelijke activiteiten afscheid Oud-Beijerland

Het kan vriezen, het kan dooien…maar nu al staat vast dat de inwoners van Oud-Beijerland in de periode van 5 december 2018 tot en met 5 januari 2019 hun schaatsten onder kunnen binden. Voor alle duidelijkheid: het gemeentebestuur beschikt niet over (weers)voorspellende gaven en/of directe lijn met welk weerbureau dan ook. Maar er komt namelijk een drijvende ijsbaan op de Vliet in het centrum. Deze unieke attractie, die voor inwoners gratis toegankelijk is, is een afscheidsgeschenk van het college aan alle Oud-Beijerlanders. Onder het motto ‘Oud-Beijerland vertrekt’ wil het gemeentebestuur op een passende en voor Oud-Beijerland karakteristieke wijze afscheid nemen vanwege de start van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard op 1 januari 2019. Het college vraagt de gemeenteraad om hiervoor op 6 november in totaal € 180.000,- beschikbaar te stellen.

IJsbaan
Met het besluit van het gemeentebestuur om het afscheid van gemeente Oud-Beijerland te markeren met een ijsbaan gaat een reeds lang gekoesterde wens van stichting Centrummanagement (organisator), ondernemers (ter illustratie: er is inmiddels een flinke bijdrage aan sponsorgeld binnengehaald) en inwoners in vervulling. Velen bewaren nog warme herinneringen aan de ijsbaan op het Vierwiekenplein in 2007. De ijsbaan komt op drijvende pontons en beslaat zo’n 400 vierkante meter. Het is een concept dat eerder in Leiden succesvol werd opgezet.

Feeërieke sfeer
De ijsbaan komt op een prachtige locatie. Niet voor niets heeft het college voor de Vliet (gedeelte tussen Oude Raadhuis en het bruggentje tussen Oost en West Voorstraat) gekozen. Het historische centrum en het karakteristieke monumentale Oude Raadhuis in combinatie met een ijsbaan zorgen haast als vanzelf voor een winterfair achtige sfeer.

Overkapping
Over de weersomstandigheden hoeven de schaatsers zich sowieso niet druk te maken. De ijsbaan wordt namelijk voorzien van een transparante tent. Hierdoor blijft de feeërieke sfeer behouden en ondervinden de schaatsliefhebbers geen hinder van eventuele neerslag en/of wind. Kortom, de ijsbaan kan van 5 december tot en met 5 januari dus maximaal benut worden.

Verleden en toekomst
Aan het einde van de zelfstandige gemeente Oud-Beijerland blikt de gemeenteraad terug én vooruit. Er is in de afgelopen jaren heel veel gerealiseerd in Oud-Beijerland, variërend van bouwprojecten tot allerlei maatschappelijke initiatieven. Maar dat niet alleen… er staat ook nog het nodige te gebeuren in ons dorp. De gemeenteraad heeft dit – terugblik en vooruitblik –  samengevat en gevisualiseerd in het naslagwerk ‘Oud-Beijerland, het jaar rond’. Dit boekje/kalender bevat korte verhalen en foto’s van ‘toen en nu’. Dit wordt medio december aan de inwoners aangeboden.

Afscheid inwoners college/raad
Op donderdag 18 december komen de leden van de Oud-Beijerlandse gemeenteraad voor de laatste keer in vergadering bijeen. Deze vergadering vindt ’s middags plaats. De dag wordt afgesloten met een afscheidsreceptie voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en organisaties in kerkgebouw De Open Hof. Hierover volgt later nadere informatie.