Vlaamse Klompentip in DFTM

Een week na de feestuitzending was er weer een reguliere aflevering van DFTM. Naast de lancering van de nieuwe ´In The Picture´ was de vergeten dansplaat deze week van Duran Duran en was er weer eens een Vlaamse klompentip.

 

Vergeten Dansplaat
De vergeten dansplaat was ´Burning The Ground´ van Duran Duran en werd gemaakt als een single om het compilatie-album Decade: Greatest Hits te promoten. Het nummer is in wezen een megamix van de geschiedenis van Duran Duran, met alle hits van de band van de tien jaar ervoor. Je hoort ze allemaal voorbij komen; “Save A Prayer”, “Hungry Like the Wolf”, “Rio”, “The Reflex” en “The Wild Boys”, inclusief het camerageluid van “Girls on Film”, vormen de kern van het eerste deel van het nummer, terwijl het “refrein” is opgebouwd uit afwisselende gezangen van “Girls!” (van “ Girls on Film “) en “Boys!” (van “ The Wild Boys “). Ook de onzin lettergrepen van verschillende nummers, zoals van “Notorious”,” Planet Earth” en “The Reflex”, werden ook opgenomen. De remix is gemaakt door producer John Jones , met hulp van Dee Long en Chris Potter, gemixt in een kamer op de bovenverdieping van Olympic Studios in Barnes, terwijl Duran Duran beneden nieuw materiaal opnam voor het album Liberty , dat het jaar erna zou verschijnen.

 

Klompentip
Ook geven we de luisteraars wekelijks een aanvraag-tip voor het programma “Muziek op Klompen”. De klompentip was ´Mia´ van de Vlaamse band Gorki. Band rond zanger Luc de Vos. Komt van hun debuutalbum Gorki uit 1992. Mia was een b-zijde van de single ´Soms Vraagt Een Mens Zich Af´. Maar werd eigenlijk een culthit doordat het jaren achtereen als nr.1 werd verkozen in de “Beste van alle tijden“ hitlijst van Studio Brussel. Zanger Luc de Vos overleed plotseling in 2014. Wat ook het einde betekende voor de band.

 

Ode aan de Dode
In de uitzending uiteraard ook aandacht voor twee Nederlandse zangeressen die overleden zijn.
In de eerste plaats Helen Shepherd; overleden op 78-jarige leeftijd (echte naam; Helena Cornelia Schaap. Samen met haar broers Nico en Jan vormde zij The Sheperds. Vanaf de jaren 60 tot half jaren 70 waren de hoogtijdagen.
Speciale aandacht voor Anneke Grönloh; overleden op 76-jarige leeftijd. Bekend van Brandend Zand, Paradiso. Ze begon haar carrière begin jaren 60 bij Peter Koelewijn en zijn Rockets. Zij konden elkaar van het Gemeentelijk Lyceum. Tijdens feestjes was ze soms gastzangeres bij Peter. Grönloh scoorde in 1962 en 1963 vier nr.1-hits in Nederland op rij, namelijk Brandend zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni/Het leven kan mooi zijn. Paradiso heeft zestien weken aaneengesloten op de eerste positie gestaan. Ze verkocht internationaal meer dan 30 miljoen singles en dat maakt haar tot de meest succesvolle Nederlandse zangeres ooit. Alleen al in 1963 ontvangt Grönloh vijf gouden platen voor verschillende titels binnen tien maanden tijd. Het levert een record op in het Guinness Book of Records. In 2000 werd Grönloh uitgeroepen tot “zangeres van de eeuw” vanwege het recordaantal exemplaren dat er van haar single Brandend Zand was verkocht.

 

De uitzending is terug te luisteren via ‘gemist’.

 

Foto 1: Duran Duran
Foto 2: Luc de Vos